12-13 травня: на гурманів чекає гастро-фестиваль у Луцьку

12-13 травня: на гурманів чекає гастро-фестиваль у Луцьку

У травні обов'язково треба відвідати гарне і стародавнє місто Луцьк на Волині. Він вважається одним із комфортних для життя міст в Україні і входить у трійку кращих міст в офіційному рейтингу. Обласний центр досить популярний серед туристів і дістатися до нього просто будь-яким видом транспорту.

З туристичним маршрутом вам завжди допоможуть путівники та місцеві гіди, бо подивитися в самому місті та його околицях є що: окрім десятків музеїв та культурно-історичних пам'яток, підземелля, замку-фортеці Любарта, вежі Чарторийських, тут гарна природа. А ще функціонують самобутні центри традиційної культури і проводять різноманітні фестивалі, арт-шоу, середньовічні лицарські турніри, етно-івенти.

Foodandmood запрошує вас до Луцька на гастрономічний фестиваль Lutsk Food Fest 2018, який проходитиме 12-13 травня.

У чому фішка фестивалю

Свято їжі відбуватиметься у стінах старовинного замку-фортеці Любарта. Різноманітними смаколиками пригощатимуть ресторани, кафе, кав'ярні, кондитерські, піцерії не тільки місцеві, але з усієї України та з-за кордону. Від самого початку, з 2015 року, участь у фестивалі беруть кілька десятків закладів харчування. Цьогоріч тут будуть кухарі усіх куточків України: Одеси, Києва Херсона, Тернополя, Дніпра, Запоріжжя, Рівного, Вінниці та ще багатьох інших міст.

Новинки меню, кулінарні шедеври і спеціальні святкові ціни - обіцяють організатори. А ще майстер-класи, конкурси та подарунки. Вартість входу символічна - 20 грн, для студентів та школярів знижка - 50%.

Читай также: Самые необычные наши блюда, что изумляют иностранцев

Якщо плануєте провести 2 дні як казкові Три товстуни, в атмосфері свята їжі та розваг, в оточенні сезонних страв, делікатесів, смачних напоїв і неймовірних їстівних шедеврів, то просто прямуйте одразу до замку.

Вам гарантована їжа до смаку: просто вулична, українські страви від кращих шеф-кухарів та пропозиції національних кухонь інших країн (грузинська, мексиканська, іспанська, італійська тощо). А ще найкращі напої: коктейлі, пиво, вино, соки, лимонади.

Якщо не встигли на фестиваль їжі

Відвідайте місцеві ресторани та кафе самостійно, а ми порадимо, куди варто піти їсти у Луцьку. Затишних місць багато. Страви української кухні можна спробувати у як в міських ресторанах, так в сільських.

Куди завітати на обід в місті:

  • Ресторація "Вогнем і Мечем". Для гурманів - найрізноманітніші страви української та старослов’янської кухні, які неодмінно запам’ятаються оригінальністю оформлення та феєрією смаків.
  • Читай также: Как приготовить вареники с капустой и грибами

    Ресторан "Каштан". Варто спробувати справжній український борщ, для приготування якого використовується близько 20 продуктів, ніжні вареники та пікантні пампушки з часником.
  • Ресторан "Візаві". В меню - екологічно чисті продукти: дбайливо вирощені на городах і в садах овочі та фрукти, м’ясо тільки з приватної тваринної та птахоферми.
  • За стравами авторської української кухні варто йди до ресторану "Здибанка", там і атмосфера порадує: справжня світлиця сільської хати.
  • Козацький бенкет з ріками міцного вина, медовухи, з горами ароматної та смачної закуски пропонує бар-ресторан "Місто".
  • Ресторан "Курінь". Запропонують національні страви під українську музику.
  • Ресторан "Корона Вітовта". Розташований під мурами середньовічного Луцького замку. Готують страви за старовинними рецептами з кулінарного записника королівського кухаря Сварога. Наскільки це правда - можете перевірити.
  • Ресторан "Срібні лелеки". Сюди радимо завітати за свіжим живим пивом, вином, морепродуктами та стравами з м'яса (телятина, свинина, гусячі ніжки).
  • Етноресторан "Панич". Куштувати радимо: смачнющі домашні вареники, галушки, тертуни, кров'янку, справжній закарпатський банош. Особливість інтер'єру: національні рядна та овечі настили на сидіннях, українські килими та хустини, ціла виставка українських старовинних предметів домашнього вжитку, ляльок-мотанок, тарілок з Васильківським розписом.

Вечеряти вирушайте у сільські ресторани

Найкращі страви на мангалі готують в ресторації "Добра хата" в с.Зміїнець, а в с. Струмівка працює два чудових ресторани:

  • "Рестпарк" - тут варто куштувати овочі-гриль, вишукані соуси, апетитні салати, фірмові холодні та гарячі закуски.
  • "Альтаміра" - цілий рік подають українські страви, приготовані в печі та на мангалі.

Що обов'язково варто їсти та пити у Луцьку

Пити: Крафтове пиво в місцевій броварні Карабас Барабас та місцеву воду " Йоданка Павлівська".

Їсти: Варених раків. Через місто протікає судноплавна річка Стир з трьома маленькими річками-притоками. Тож раки тут теж місцеві, вони мають насичений колір та більш м'ясисті. 

Здорові солодощі та десерти від шеф-кухаря Ольги Андріюк та сервісу EatFit прямо у місті.

Випічку з лохиною, бо ягоду якраз вирощують в садівництвах на Волині, хоча росте вона і в лісах. Влітку тарт з ніжним ванільним кремом та лохиною готують у пекарні BAKERY&WINE.

Продукти, які стали візитною карткою Волині

Крафтові делікатеси краще смакувати у місцях їх безпосереднього виробництва. Є на Волині м'який хліб з власного пшеничного, житнього та лляного борошна. Є апетитні курочки-чебатурки і натуральні м'ясні ковбаси. Де і що шукати?

Іван хліб - авторський хліб із органічного волинського борошна, спечений на дровах. За ним треба їхати до пекарні в смт. Іваничі, Волинської області.  Хліб готується на волинському борошні із використанням місцевої води "Йоданка Павлівська", сертифікованої органічної сироватки з ферми " Старий Порицьк" та закваски, витриманої у дерев'яних діжках. Печеться хліб у справжній автентичній печі на грабових або дубових дровах, і тому має неповторний смак та аромат. 

М'ясні делікатеси та ковбаски для грилю від місцевого виробника ТМ Дмитрук. Гриль.

Варені, копчені, напівкопчені та варенокопчені ковбаси, сосиски та сардельки, а також м'ясні делікатеси ТМ Забіяка, шукайте в с.Забороль.

І нарешті, варто скуштувати справжню натуральну сільську курочку-чебатурочку, яку вирощують в селищі Федорівка Володимир-Волинської району на Волині. 

Смачної і цікавої подорожі.