Ковбаса від „Пана Ґазди”

Ковбаса від „Пана Ґазди”

Співзасновник сімейної ферми „Пан Ґазда” Максим Виноградний розповів, чому першу партію товару він згадує з жахом, що таке болгарська Луканка і як з Салямі зробити смачні чіпси.

МИ ХОТІЛИ ОРГАНІЗУВАТИ ЩОСЬ СІМЕЙНЕ. Адже в нас - велика родина, в якій зібрались експерти з багаторічним досвідом. Моя сестра займає високу посаду в одній з кращих рітейл компаній країни. Її чоловік - професійний повар, а ще він знається на тонкощах фермерського господарювання. Я багато років керував маркетингом в різних компаніях сфери обслуговування. А моя дружина була національним менеджером з продажу дитячих іграшок. Тож нам пощастило з командою для власного бізнесу. Всім є, чим займатись за своїм фахом. І додаткових працівників поки що не треба.

Найважчим було обрати продукт. Хотілось щось таке, щоб ми створювали із задоволенням та гордістю. Спершу зацікавились виробництвом пива - для себе та на продаж. Однак ідея розвивалась далі, тож до пива долучились продукти, які ми споживаємо кожен день і в походженні яких ми би хотіли бути впевнені.

Вирішили почати з ковбаси. Завдяки тривалому строку її зберігання в нас було досить часу для маневрів. Провели аналіз покупців, обрали найпопулярніші види ковбасок, відшукали рецептуру - виникло бажання виробляти ковбасу за давніми рецептами, що перевірені часом та досвідом поколінь.

ПЕРШУ ПАРТІЮ, ЗРОБЛЕНУ ВРУЧНУ, ЗГАДУЄМО ІЗ ЖАХОМ. Бо руки просто терпли від фізичного навантаження. Частина цієї ковбаси пішла на смітник - через помилки у схемі коптильні, бо тим людей годувати не можна було. Потім три рази її переробляли, щоб отримати чистий сухий дим. Сама технологія приготування та визрівання ковбас має багато тонкощів. Цього не знайдеш на YouTube. Тільки самотужки пройшовши всі етапи, можна збагнути суть всіх процесів та стати експертом.

Ми заклали невеличку партію, бо думали буде важко знайти покупця. Та якою було наше здивування, коли вся наша продукція розійшлась за три дні... Ковбаски зріють від двох тижнів до трьох місяців, а в нас - купа бажаючих і нам нема чого продавати!

Зараз ми вже плануємо об’єми наперед, але все одно намагаємося виробляти не більше, аніж можемо продати. Бо ковбаска без консервантів не буде чекати на свого покупця більше, ніж півроку. Краще розширити асортимент. Так, зараз у нас вже є кілька цікавих видів: іспанська Чорізо, два види італійської Салямі, Фует, Кабаноси до пива, південноафриканський Бітлонг, Суджук… Загалом їх дев`ять, та постійно з`являються нові. Бо у нас повинні бути ковбаски як для чоловічого перегляду футболу, так і для святкового столу або для вечірнього перекусу сімейної пари перед переглядом улюбленого фільму. Тож ми шукали рецепти, вивчали технології, виробляли, пригощали і слухали відгуки. А потім корегували рецепти - і все спочатку.

НАШ „ПАН ҐАЗДА” ЖИВЕ У ДЖУРОВІ. В екологічно чистому районі, де знаходиться наша ферма. Ми самі вирощуємо сировину. Це рентабельно. До того ж, так ми впевнені в якості м'яса. Свині годуються зернами пшениці, кукурудзи, ячменю та овочами. Влітку додаємо різнотрав`я, а взимку - буряк і кабачки. Яловичину беремо у перевірених місцевих селян. Маючи велике господарство, не складно виростити правильне м`ясо, якщо в тебе така мета. Складно доставити м'ясо до Києва свіжим. Тут нам допомагає технологія: ми обробляємо м'ясо на фермі, готуємо там ковбаски, а в Києві у нас тільки склад дозрівання з потрібною вологістю і температурою.

Ми працюємо у великих успішних компаніях, тож наші колеги стали першими дегустаторами і постійними клієнтами. Крім того, нам допомогло те, що зараз проходить дуже багато ярмарок. На першій для „Пана Ґазди” до нас підійшов чоловік, спробував Луканку і сказав, що нібито опинився у дитинстві, коли його сусід-болгарин пригощав їх цією традиційною ковбаскою. Саме в цей день ми зрозуміли, що у нас точно все вийде.

Ми обрали складний шлях, бо вузька спеціалізація приносить більше прибутку, а ми хочемо покрити максимально можливий асортимент домашніх продуктів. Найближчим часом будемо запускати виробництво сирів, варених ковбасок та сосисок, шинки... Ми не економимо на сировині. Не ставимо цілі заробити всі гроші світу. Принципово не додаємо неприродних консервантів та стабілізаторів. Тож іноді вам доведеться зачекати свій заказ. Проте ви можете бути впевнені: все, що ви в нас купили, - максимально свіже!

ЧІПСИ З САЛЯМІ

На нашій сторінці в Facebook ми постійно публікуємо наші знахідки. З останніх рецептів подобаються „Чіпси з Салямі”, це здорова альтернатива „Чіпсам ЗІ СМАКОМ салямі”. Особливо вони сподобаються кіноманам і вболівальникам. 10 хвилин - і чудовий перекус готовий.

Інгредієнти:

- Італійська Салямі — 90 грам (20 скибочок)

- Сир Пармезан (тертий) — 125 грамів

- Паприка мелена або італійські трави — 3,5 грамів (1 чайна ложечка)

Приготування:

- Дочекайтесь реклами :)

- Духовку розігрійте до 225 градусів і, якщо є, поставте функцію «гриль».

- Салямі наріжте скибочками, викладіть на деко, застелене папером для випічки.

- Викладайте так, щоб між ними залишалася відстань.

- Кожен шматочок салямі посипте натертим сиром.

- Зверху присипте паприкою або травами.

- Відправляємо в духовку на трошки-трошки, щоб чіпси просто підрум’янились.

- Слідкуйте, аби не підгоріло.

- Реклама скінчилась.

- Готові чіпси висипаємо у миску та бігом дивитись далі!