Все, що ви не знали про кетчуп

Все, що ви не знали про кетчуп

Відкрийте холодильник. Який продукт обов'язково знайдеться на його дверцятах? Звичайно, кетчуп - універсальна приправа, яка підходить практично до будь-якої страви. Ми зібрали 5 цікавих фактів про цей соус.

Кетчуп винайшли в Китаї. Здавалося б, хто міг придумати цей головний інгредієнт для пасти і піци? Звичайно, американці! Так думає більшість. Насправді історія кетчупу довша і цікавіша. Дослідники вважають, що цей соус прийшов до нас з Азії. Швидше за все, з Китаю. Про це говорить назва. У перекладі з китайського діалекту, «ke-tsiap» означає «рибний соус». Готували його на основі сої, додаючи горіхи і гриби. І, зауважте, ніяких томатів тоді в ньому не було! Потім азіатська приправа потрапила до Великобританії, звідти - в Америку, де місцеві кухарі і придумали додавати в кетчуп помідори.

Справжня популярність прийшла до кетчупу у 19 столітті. Заслуга цього належить бізнесменові Генрі Хайнцу. Завдяки йому американці зрозуміли, що з кетчупом найпростіше і прісне блюдо стане цікавіше і багатше на смак. У 1896 р газета Nеw Yоrk Timеs назвала кетчуп «національної американської приправою». І з тих пір соус з томатів продовжує залишатися обов'язковим елементом будь-якого столу.

Пляшку кетчупу можна випити за півхвилини. У «Книзі рекордів Гіннеса» регулярно фіксуються досягнення по вживанню соусу на час. 400 г кетчупу (вміст стандартної пляшки) експериментатори зазвичай п'ють через соломинку. І роблять це все швидше. Нинішній рекорд - 30 секунд.

Найбільша пляшка кетчупу створена в штаті Іллінойс. Це водонапірна вежа висотою 50 метрів. Її побудували в середині 20 століття для поставки води на місцевий завод з виробництва кетчупу. Ну і прикрасили гігантською цистерною у вигляді пляшки кетчупу. Її обсяг - приблизно 450 тисяч літрів. З тих пір «Найбільша пляшка кетчупу в світі» вважається головною туристичною визначною пам'яткою містечка, в якому вона стоїть. А місцеві ентузіасти навіть проводять на її честь щорічний фестиваль.

Кетчуп можна піддавати термічній обробці. Тому його додають не тільки в готові продукти, а й на стадії тушкування або запікання. Тільки пам'ятайте, що в ньому вже містяться спеції, тому в саму страву додавайте приправи дуже обережно. До речі, завдяки цьому соусу можна експериментувати не тільки зі смаком, але і виглядом страви. Наприклад, шотландський шеф-кухар Доменіко Кролла став відомим завдяки своїм піцам: на них він сиром і кетчупом малює портрети відомих людей. На його творах вже «засвітилися» Арнольд Шварценеггер, Бейонсе, Ріанна, Кейт Міддлтон і Мерилін Монро.

Так що експерементуйте, готуйте з кетчупом і з задоволенням!