Аграрна країна-щаслива родина: як виробництво соку стало сімейною справою

Аграрна країна-щаслива родина: як виробництво соку стало сімейною справою

4 роки поспіль фермерська родина Семерогів з с. Святопетрівське займається виробництвом яблучного соку прямого віджиму. Для розливу натурального напою обрали прозорі пакети з краником об'ємом 3 та 5 літрів, бо вважають, що це кращий варіант запропонувати українцям якісний сік за доступною ціною.

У сімейному бізнесі - батько, мама і дві доньки. Вони не розмінюються на дрібниці, цінують кожного клієнта, об'єднують всю родину власною справою і принципово підтримують місцевих виробників.

Про багатолітню історію фермерського господарства, ефективний розподіл обов'язків та найголовніше - як мамине ім'я стає продуктовим брендом, говоримо з Віталіною Семерог, донькою агронома та засновниці фермерскього господарства "Валентина".

- Розкажіть історію вашого господарства, де воно знаходиться?

- Батьки починали з овочівництва ще в 1998 році, потім виникла ідея саду. Вони заклали сливовий та яблуневий сад. Батько сам агроном за професією, тому він був ініціатором всього цього бізнесу. Мама вже займалась іншими процесами. Ми з сестрою в свою чергу набирались практичного досвіду у процесі. Потім, під час навчання в університеті (теж аграрному) мали змогу побувати в Європі та США на практиці, звідки привезли зовсім інший досвід та почали його втілювати у нас.

Оскільки господарство невелике, то все одразу не зробиш. Рік за роком, крок за кроком щось будуємо, вдосконалюємо.

Наше сімейне господарство знаходиться на території села Святопетрівське, між двома містами Вишневе та Боярка. Зараз наш район активно заселяється, тому для такого невеликого виробника як ми, це великий плюс. Ми дуже цінуємо своїх покупців, більшість з яких - це місцеві жителі, які підтримують і знають нас від самого початку.


- Що особисто вас надихнуло працювати в даному напрямі?

- З дитинства ми з сестрою працюємо на господарстві, батьки нам показали, як це - заробляти гроші працею. Наше господарство - це вже невід’ємна частинка нашого життя. Працюємо, щоб показати, що зможемо вийти на новий рівень, досягнути чогось нового, щось вдосконалити, довести мрію, працю та починання батьків до європейського рівня.

- Як і коли виникла ідея розпочати справу з виробництва натурального соку та варення?

- 4 роки тому був гарний врожай яблук, але улюблений сорт наших покупців, Голден, видався мілким. Літо було надто сухе, навіть полив та скидання частини плодів не дали результатів.

Наш знайомий порекомендував нам звернутися до невеличкого переробного цеху в нашому районі, адже в них був маленький прес для соку.

Ми відвезли пару контейнерів яблук на пробу, щоб дізнатися, який же той сік вийде. А він видався таким смачним і солодким, що всі були в захваті. Сорт Голден, насамперед, столовий сорт і краще підходить для споживання, а не для соку. Хоча напій неймовірно солодкий та ароматний, його вихід не такий великий. Того року ми ще не мали упаковки, був пакет із соком і все, але нашим покупцям сік дуже сподобався і ми отримали купу позитивних відгуків.

Так все і почалося. На наступний рік ми вже планували виробництво соку, та мали на меті придбати підходяще обладнання.

- Ви позиціонуєте бренд як сімейну мануфактуру соків та варення. Хто з рідних вам домогає і який фах мають помічники?

Читай также: Как однажды журналистка сменила блокнот на кондитерский венчик и что из этого вышло

- Вся сім’я бере активну участь у всіх процесах на господарстві. Ми аж занадто сімейне господарство. Робота на роботі, робота вдома.

Батько Петро Семерог відповідає за вирощування та виробничі процеси. Мама Валентина Семерог - за продажі в магазині, до того ж вона є засновником господарства. Моя рідна сестра Інна Семерог веде бухгалтерію та розпоряджається фінансами. А я відповідаю за менеджмент та організацію роботи на господарстві. Маємо тракториста та бригадира. У на літо та осінь наймаємо додаткових помічників на збір врожаю.

- Тож виготовлення натурального соку - це сезонна робота. Коли для вас найважчі періоди?

- На даний момент з виробництвом соку працюємо сезонно з вересня по середину листопада. Це дуже складно. Шість днів на тиждень ми займаємось віджимом, так як не маємо, де зберігати яблука, які йдуть на сік. У перспективі хочемо побудувати додатковий склад для яблук, що йдуть на переробку, щоб можна було подовжити виробництво соку, а не шаленими темпами без вихідних віджимати сік, а потім взимку відпочивати.

- Які види соку виробляєте?

- Насамперед, яблучний робимо, маємо змогу віджимати по сортам. Поки в нас є Голден, Чемпіон та Гала. На коробках ставимо штамп, з якого саме сорту зроблений сік у цій пачці. Якщо на коробці штампу немає, то означає, що це купаж (суміш сортів), але так само смачно:)

Торік спробували зробити яблучно-полуничний та яблучно-вишневий, щоб збільшити асортимент, бо полуничний користується попитом у дітей. Як не крути, всі люблять полуницю!

- Чим особлива ваша продукція?

- Наш сік відрізняється, насамперед, тим, що ми використовуємо солодкі сорти яблук, навіть якщо вихід соку невеликий буде, але смак буде солодким та ароматним. Ми пробуємо робити такий сік, експериментуємо. Намагаємось позначати на пакуванні, з якого сорту зроблений сік. Так, наприклад, все почалося з Голден, який користується найбільшим попитом. В окремих покупців вже є свої улюблені сорти соку.

Ми також не використовуємо фільтрацію, наші соки всі з осадом. Деякі, такі як сік з сорту Гала, мають більше осаду і дуже схожі на домашній сік, густий з дуже насиченим смаком. А от сік з яблук Чемпіон більш легкий, дає дуже мало осаду, і він найсвітліший з усіх видів соку. Не використовуємо ніякі ароматизатори, барвники та консерванти, навіть не додаємо лимонної кислоти, яку можна зустріти у деяких виробників соків прямого віджиму.

Притримуємось повністю натурального виробництва. Тому кожен віджим буде різним, навіть той самий Голден. Якщо віджимати його на початку жовтня, коли він найбільш соковитий, то смак може бути з легкою кислинкою, а якщо в кінці жовтня, коли він повністю дозрілий, то надто солодким.

- Які технології та рецепти використовуєте?

Читай также: Bro, це сидр: всі секрети виготовлення напою в Україні

- Технологія прямого віджиму досить проста, але потрібно контролювати сировину та температуру обробки. Перш за все ретельно відбираємо сировину, аби туди не потрапляли яблука поганої якості, так ми будемо впевнені в якості соку. Потім плоди тричі ретельно миємо, аж поки вони дійдуть до стадії дробіння, тоді під пресом з сировини віджимається сік, який потрапляє до пастеризатора. Пастеризатор - друга головна точка контролю. Ми пастеризуємо при температурі 80 градусів, можна і більше, але тоді може змінюватись колір та смак соку, тож є свої нюанси.

Далі сік розливаємо у пакети, герметично закриваємо і маємо смакоту.

Щодо джемів, нічого особливого не вигадуємо: ягоди та цукор, знайомий всім смак домашнього джему, та додаємо пектин як згущувач. Наш досвід та відгуки клієнтів показали, що споживачеві більше до вподоби густіший джем, тож на такому варіанті і зупинились.

- Де берете сировину для виготовлення соку та варення?

- Для соку 70% сировини наша власна, іноді докуповуємо у колег-фермерів, стараємось співпрацювати так само з місцевими фермерами. Деяким з них надаємо послуги з віджиму соку.

Ягоди для джемів замовляємо заздалегідь теж у місцевих фермерів, співпрацюємо на партнерських умовах. Тож ми надаємо перевагу місцевим виробникам.

- Розкажіть про тару, в яку розливаєте соки, і чому обрали упаковки на 3 та 5 літрів, а не популярні маленькі пакування по 200 мл?

- Розливаємо в bag-in-box - це спеціальний пакет з клапаном-краником, завдяки якому після відкриття пакету туди не потрапляє повітря, і сік зберігається впродовж 21 дня.

У тарі об'ємом 3 та 5 л ми можемо запропонувати якісну продукцію за доступною ціною, тому і вибрали таку упаковку. Не розливаємо по 200 мл для дітей, так як це легко зробити вдома самому, налити в пляшечку і взяти дитині з собою на прогулянку, що і коштуватиме набагато менше, ніж ви купите одразу 200 мл соку в пляшці. Ми робимо якісний продукт і намагаємось зробити його доступним для всіх.

- З якими труднощами зіткнулися у процесі розвитку власної справи? Зараз які цілі перед собою ставите?

Читай также: Третьи в мире по грецким: все больше украинцев ведут ореховый бизнес

- Цілей багато, але вибираємо найголовніше - розвиватися в правильному напрямку, вдосконалювати наші продукти, розвивати асортимент. Труднощі є і кожен рік вони різні. Ось, наприклад, торік вдарили травневі заморозки, і врожай яблук одразу зменшився на 60% від запланованого, і це всього за один день.

У сільському господарстві погода іноді вносить значні корективи в твої плани. В Європі на такі випадки є страхування, компенсації для допомоги виробнику. У нашій країні це складніше, треба викручуватись самому, якщо ти невеликий фермер. Також фінансування одержати малому виробнику вкрай складніше, ніж великим. Тому розігнатись з купівлею нового обладнання та зробити все, як то є у Європі, за пару років не вдається, але ми носа не вішаємо і поступово щось вдосконалюємо і розвиваємось далі.

- Цікаві випадки у роботі були?

- З початком виробництва соку до нас почали приїжджати клієнти за просто вижатим соком, вони роблять з нього сидр та вино.

А ще колись у нас в саду були яблуні сорту Радогость, ми від нього відмовились, бо він був не технологічним, але залишилось пару дерев в інших рядах саду, то саме яблука з цих двох дерев збираємо для окремої клієнтки. Вона робить з них сушку, каже, що нагадує їй сушку, яку робила її бабуся.

Ми намагаємося забезпечити потреби наших покупців, навіть якщо треба трошки заморочитись, але ж результат то найголовніше.

Читай также: Без вариантов: как правильно пить морковный сок

Та і більшість клієнтів для нас вже як сім’я. Є клієнт, який пам’ятає мене ще десятирічною дівчинкою. Або клієнти, які пам’ятають, як все господарство було засіяне петрушкою, бо саме з овочівництва батьки починали свій фермерський бізнес, і при нагоді розказують, як ідуть взимку повз нашої ділянки, а з під снігу видно зелень.

Всі ці відгуки та історії неймовірно надихають та додають сили, аби не зупинятись, а йти тільки вперед.

- Віталіно, а як обирали назву? Бо "Валентина", як для фермерського господарства - цілком прийнятна назва, а як для бренду - дещо ризикована, не думали змінити?

- У ті роки, коли з’явилося наше господарство, людям надавали землю для ведення фермерських господарств і тоді, можливо, була така мода на назви-імена.

Батьки вирішили назвати Валентина, як маму, вона всім в той час і управляла. Ми були ще малими, а батько паралельно працював у колгоспі агрономом.

Назва, може, і складна, але вона наша, з нашою сімейною історією. Дехто нам радив змінити на більш сучасну, але ми відмовились.

Читай также: "Динозавр" у кондитерці: як працює в нових умовах ринку фабрика, заснована у 1945 році

Чомусь в Америці, коли назва ферми містить ім’я та ще й написано з якого року існує, то це викликає повагу. Ми в даному випадку хочемо заслужити таку ж повагу як до господарства, так і до назви, а не змінювати її на те, що модно. Модною має бути довіра до виробника і до його продукції.

- Дайте професійну пораду, як правильно споживати соки, джеми, варення.

- Я, наприклад, дуже люблю джем намазувати на хліб разом з арахісовою пастою, звичайно, ця звичка з’явилась після практики в США. Ще люблю додавати ложку джему в чай, такий собі ягідний чай робити. У нас є багато позитивних відгуків від клієнтів, які дають наш сік маленьким дітям, але попередньо трохи розводять з водою. А основне правило - все треба споживати в міру.