Що таке "авторські настоянки" та чим смакують вони українцям

Що таке "авторські настоянки" та чим смакують вони українцям

Ще три роки тому виготовлення домашнього алкоголю було для двох друзів просто хобі. П'янкі ягідні напої мали оригінальний смак, чудово смакували до м'яса, сосисок, риби, смажених на вугіллі. І якби не один випадок, їхні трав'яні лікери та настоянки так би і залишились звичайним захопленням після роботи.

Що змусило хлопців по-іншому глянути на улюблену справу і вийти на новий рівень виготовлення авторських настоянок? Кілька невеличких секретів власного бізнесу розкриває Олексій, співзасновник ТМ OakBridge Blend.

- Що наштовхнуло вас на думку розпочати справу з виробництва алкогольних напоїв?

- Ми з друзями завжди любили виїжджати на природу з барбекю та алкоголем. Якось ми почали експерементувати з алкоголем, замість магазинного самі робили різні настоянки і це переросло в захоплення, стало традицією. І як із будь-яким хобі, знайшлися люди, які сказали: "У тебе так класно виходить, а ти не думав цим заробляти?!" Спочатку ми не думали, але в 2016 році наші товариші вивозили бар на спортивно-музичний фестиваль Z-Games і шукали, де взяти настоянок. Дізнавшись про цей випадок, ми і подумали, що можна так заробляти.

- Який напій зробили першим і що зараз в асортименті?

- На початку ми робили ягідні смаки. Це були полуниця з базиліком, слива і ще щось подібне, але неможливо цілий рік тримати інгредієнти на одному якісному рівні. Бо взимку знайти свіжу полуницю не вийде, а якщо вийде, то настоянка коштуватиме, як шматок золота. Так ми прийшли до трав'яних смаків та спецій, інгредієнтів, які є цілий рік. Зараз в нашому асортименті 6 смаків: Фернет, Бітер, Пряний Дуб, Підступний Банан, Барбарис та Солод.

- Що означає назва OakBridge Blend, як вона з'явилася?

- Назву вигадали просто та елегантно: - переклали прізвища співзасновників на англійську мову, скоротили слова до кореня та поєднали в одне слово. Це як Hewlett Packard чи Dolce & Gabbana.

- Як налагоджували процес?

- Все починалося з кухні та балкону, коли обладнання почало займати забагато місця нам довелося шукати приміщення. Спочатку ми орендували гараж, який знаходився на шостому поверсі гаражного кооперативу, та обладнали його під майстерню. Але там було дві суттєвих незручності: 1) гараж знаходився на шостому поверсі і всі важкі речі доводилося носити туди-сюди пішки, неприємно; 2) гараж погано прогрівався, а для процесу настоювання дуже важлива стабільна температура. Тому вирішили, що треба переїжджати. Не довго шукали, підвернувся варіант орендувати приміщення в центрі міста, що ми і зробили. Тепер там живе весь наш скарб: ємності для ферментації та аерації, стелажі з фестивальним обладнанням, підготована тара і таке інше.

- Розкажіть, як робите напої, які технології використовуєте? Наскільки масштабним вийшло виробництво?

- Тепер наш алкоголь виробляється в майстерні, спеціально обладнаною всім необхідним.

Читай также: Крафтовое пиво Odd brew

Для того, щоб зробити одну партію напою потрібен місяць. Рецептура, як і у всіх поважних компаній, суворо засекречена, а стандарти якості ми хоч трошки, але підіймаємо кожен день! У нас перевірені постачальники сировини, необхідної для роботи. Наприклад, трави та кора дуба, які ми використовуємо, приїжджають до нас з Івано-Франківської області, де їх збирають досвідчені травники. А якість готового продукту ми перевіряємо на собі!

Нині є постійні замовники, які приводять нових постійних замовників, розростаємось в геометричній прогресії! На кожному фестивалі, у якому ми беремо участь, шукаємо не клієнтів, а друзів, вони і стають нашими постійними замовниками. Тож у нас кожен робочий день проходить з жартами та хорошим настроєм.

- Важко було спочатку? Що зараз надихає працювати?

- Тут все просто, якщо тобі подобається те, чим ти займаєшся, не буде відчуватись ні втома, ні дефіцит грошей. Коли усвідомлюєш, що людям подобається те, що ти зробив, вклав частку себе, це і надихає!

- На вашу думку, найкраща тара для настоянок - це..

- Ми використовуємо бугельні пляшки з темного скла, це оптимальна тара для зберігання настоянок. Якщо скло буде прозорим - почне з'являтись осад! Бугельні пляшки набагато надійніші, ніж звичайні, хоч ми і стикаємось часто з тим, що ці пляшки плутають з пивними.

- У чому ваша фішка перед іншими виробниками?

- Є два основних критерії, яких ми дотримуємось щоб виділитися - це якість та оформлення, якщо просто, то має бути смачно та красиво! Також ми робимо безкоштовну доставку в межах Києва! Крім цього, заходячи на ринок ми шукали не перезаповнені смакові ніші, щоб створити для покупців різноманіття!

- Чим авторські настоянки відрізняються, від тих, що є на полицях супермаркетів?

- Всім відома формула Кількість/Якість. На жаль, вона працює як годинник, за невеликими винятками. Великі бренди економлять гроші на якості на користь маркетингу. Ми націлені на те, щоб людина, спробувавши нашу настоянку, повернулась до нас, і наступного разу отримала такий самий за якістю напій.

- Підраховували обсяги: скільки вже виробили та продали літрів чи пляшок напоїв?

- Так, підраховували, але це комерційна таємниця! Можу сказати, що більше, ніж по відчуттям.

- Як оцінюєте шанси своєї ТМ зараз? Є серед українців попит на авторські настоянки та лікери?

- Останнім часом попит сильно виріс та вийшов за межі класичних вишнівок та малинівок, люди хочуть, щоб їх дивували, пробувати щось нове та не звичайне! Ми робимо оригінальний продукт, якого в Україні майже немає, тому у нас хороші шанси стати українським Єгермайстером чи Бехерівкою.

- Яка настоянка найпопулярніша? Розкажіть, ваш бітер - це настоянка чи пиво, бо для пива заміцне.

- Всі шість смаків дуже різні і користуються попитом у різних людей. Ми можемо задовільнити найвибагливішого гурмана. А наш бітер - це не пиво, а гірка настоянка з 12 інгредієнтів, збалансованих таким чином, що він має смак, післясмак та після-післясмак, та кожна людина може знайти в ньому щось своє, бо поєднання складових може дати неочікувані смаки! Він підходить для

Читай также: Чи смакують наливки за бабусиним рецептом в 21 столітті

любителів складних смаків. З іншого боку є "Підступний банан" з легким смаком та не сильно алкогольний, а "Пряний дуб" підійде для поціновувачів "дерев'яних" смаків.

- Як краще зберігати та вживати ваші настоянки?

- Зберігати настоянки треба в прохолодному темному місці, так вони можуть зберігатись дуже довго! Пити в чистому вигляді, звичайно, краще охолодженими. Бітер, Фернет та Пряний Дуб чудово пасують до кави та чаю, а Солод радимо вживати до їжі: з борщем чи під шашлик. Бітер, до речі, - це чудовий діжестив, він допомагає травленню, тому його можна пити після їжі.

- Що побажаєте нашим читачам?

- Бажаю знати міру, любіть себе та балуйте смачненьким.