Гастро-подорожі Україною: куди вирушати за враженнями

Гастро-подорожі Україною: куди вирушати за враженнями

Відпочинок на природі, відвідини ферм та смакування органічної домашньої їжі - найкращий спосіб провести вихідні для заклопотаних містян. Та, як виявилось, мало хто з них готовий самостійно шукати місця, куди було б цікаво поїхати на один-два дні. А щоб поїздка була вдалою і принесла задоволення, її варто планувати. 

Чим власне і займається вже два роки поспіль Мирослава Павлюк, організатор авторських агровікендів «Тур де ферм». Цього сезону досвідчений гід пропонує агротуристам нові маршрути і смачні враження. 

Їстівна екзотика і фотосесії у лаванді

Місія проекту Тур де ферм – це розвивати, пізнавати та поважати своє українське через різноманітні формати: від розвитку малого фермерства до мандрівок із дегустаціями та майстер-класами на господарствах. На сьогодні ми організовуємо ряд агровікендів з розважально-пізнавальною тематикою та суто бізнес поїздок - фермер до фермера з метою обміну досвідом.

Для тих, хто хоче подорожувати Київщиною, є декілька нових авторський маршрутів, агровікенд на 1-2 дні. Це відвідини цікавого тепличного господарства, де росте інжир, банан, дерево цитрон з екзотичним плодом «рука будди». Звісно, багато хто згадав про бананову ферму в Рожни, але сюрприз авторських мандрівок в тому, що Тур де ферм вишукує місцини, які маловідомі та знаходяться у зворотному напрямку від широких туристичних стежин.

Козиними господарствами не здивуєш нашу українську аудиторію, але є сімейні невеликі господарства, яким теж цікаво запрошувати туристів до себе в гості на вікенд.

Тема цього сезону від Тур де ферм - фотосесії на лавандових господарствах та серед соняхів.

Унікальні локації та популярні маршрути

Україна - це як поле ріпакове, гречане чи соняхове, яке розкриває свою красу щоденно, варто лише захотіти виїхати за межі мегаполісу. Це також море незвіданих куточків. Варто їздити Україною у пошуках своїх місць сили. Найефективніше місце сили, саме там, де люди з любов’ю до природи відновлюють її та створюють цікаві локації для відпочинку і життя.

Рекомендуємо як самостійно, так і з нами відвідувати еко-поселення, такі як еко-садиба Лісова казка (эко-усадьба Лесная сказка). Це може бути як романтичний відпочинок, так і дозвілля для родини. Екоцентр Юшки – місце, де з природою стаєш на «ти». Господар Андрій організовує фестивалі, семінари та долучає бажаючих до відновлення природи. Еко-поселення с. Буда – це вже справжня «туристична мекка» з різноманітними розвагами для гостей (від майстер-класів до полежати на траві у пошуках падаючих зірок нічного неба).

Читай также: Аграрна країна-щаслива родина: як виробництво соку стало сімейною справою

Садівництво теж по-особливому вписується в програму вихідного дня. Поруч з Києвом є неймовірне місце і сили, і екзотики. Віддалене нагадування Бахайських садів у Хайфі. Звісно, Україна - то не Ізраїль, але Сад Мур вартує уваги, як для поціновувачів садівництва, так і людей, які вірять в енергії землі, що лікують та омолоджують. Саме в тому саду ростуть молодильні яблука.

Найпопулярніші маршрути традиційно це Закарпаття, Одещина. Закарпаття має безліч тематичних напрямків. Найцікавіший та більш комфортний для поїздки – це Мукачево (поруч є смачні на враження села та ферми). Одещина цікава винними господарствами та агротуристичним крастером Фрумушика Нова.

У поїздку за смачними враженнями

Тренд привозити магнітики на холодильник давно «канув в літа». Саме зараз найпопулярніші тури не лише в Україні, а у всьому світі - за смачними враженнями. Україна не пасе задніх, і теж може похизуватись смачними та ненудними місцями. Ми пропонуємо розпочинати мандрівки з власного міста.

Тема крафтових продуктів від фермера насправді знаходиться на відстані витягнутої руки. Для прикладу у Києві: ринок фермерських продуктів Шувар на кільцевій Києва (перший був відкритий у Львові), Музей сиру із смачними сирами та винами українського виробництва, Ципа – смачне українське пиво, зварене в пивоварні на Івано-Франківщині. Літературний паб КрапкаКома – вартує уваги тим, що колеги вишукують цікаві рецепти та закуповують продукти у фермерів, підтримуючи марку локального продукту.

Про ресторани Борисова коротенько мовчу, всі чули і напевно хоч раз бували. 

Читай также: На закарпатській равликовій фермі - перші врожаї: ікри

Звісно, є свої нішеві гастрономічні фішки, і зараз це равликові ферми з дегустацією. Якщо смачно помандрувати, то варто хоча б раз побувати у Мукачево та Нижнє Селище. Там кожен двір – то екзотика та незвичне господарство, вівчарство у господарстві «Бараново», оленяча ферма, кілька ферм з розведення буйволів, равликова ферма, еко-ферма «Зелений гай» - і це все в одному куточку, майже в одному селі. Всі пригощають та запрошують на екскурсії.

Куди їхати у пошуках нових вражень

Український колорит гарно розгортається для вражень через фестивалі, тому долучатись до фестивальних рухів і цікаво, і дешевше. На одному квадратному метрі можна побачити та спробувати феєричну палітру вражень. Фестивалі гончарства, українського борщу, дерунів, цвітіння льону. Про ярмарки слід теж пам'ятати.

Короткі поради від гіда:

  • Різнобарвно погурманити цікаво у селах Мукачівського регіону: Нижнє Селище, Іза, Олешник. Завітати на сироварню та ферми: Зелений Гай, равликову, буйволину. Якщо їхати зі Львова, то обов'язково слід відвідати козину ферму Шеврет. Не лише смачні сири, але й естетичне враження від організації ферми байдужим нікого не залишать.
  • Якщо бувати в Одесі, то обов'язково відвідати виноградне господарство Колоніст. Смачні українські вина вразять гурманів алкогольної справи. Також господар організовує справжнє свято на період збору винограду.
  • Опішна із гончарством та фестивалем борщу теж цікава атракція для любителів самостійних, сімейних турів.
  • Молодильні яблука варто спробувати в Саду "Мур" у Білій Церкві.
  • Козині господарства "Доообра ферма" та "Бабині кози" набули туристичного формату і гостинно пригощають сирами та дозволяють подоїти козу.
  • Особисто я полюбляю камерні, комфортні по ціні та затишні місця органічного стилю вирощування продукції. Під Києвом цікаві для прикладу місця такі, як Рибачок, Мезон Бланш.

Що брати з собою

Для самостійної подорожі, варто визначитись із тривалістю подорожі та видом транспорту. Вибрати пріоритет, що хочеться побачити та посмакувати. Всі інші атракції, як пазлики, докладати до головної. Також брати готівку, не всюди є можливість карткового розрахунку.

Про що варто пам’ятати гурманам-початківцям

Не кожен продукт з ферми може бути комфортним для організму непідготовленого містянина. Насамперед, це стосується непастеризованих молочних продуктів (молоко кіз, буйволів, овець чи кобил). Не поспішайте смакувати все, що пропонують. Слухайте себе, щоб наслідки дегустацій не зіпсували подорож.

Які переваги подорожі з гідом

Якщо хочеться побувати в особливих місцях та поринути в атмосферу цікавих відкриттів – гід може створити такий настрій мандрівки. Також є ряд місцин, які відкриті лише для групових візитів, і саме гід є ключиком для відвідин таких атракцій.

Гарний гід вирішує низку труднощів у подорожі, турбується про своїх туристів, їхній настрій та стан.

Читай также: Тур де Ферм: на ферми за смачними враженнями

Перед плануванням самостійного туру, варто приділити час на вивчення свого маршруту та додатково домовитись із господарствами, чи готові вас прийняті на індивідуальну екскурсію. Частенько індивідуальні екскурсії дорожчі за групові.

Я рекомендую міксувати: подорожувати як з групами та гідом, так і самостійно.

Кожна подорож відкриває нам наше ж життя з іншої сторони. Але найважливішим у всіх мандрівках має стати бажання побачити та відчути це нове. Істина завжди знаходиться на поверхні, нагадаю її коротенько.

Кожен із нас є аграрієм – ми сіємо та збираємо врожай щоденно через свої думки, слова та вчинки. Якщо проявити турботу про себе через вдячність за кожен прожитий день, то всі наші мандрівки життям ставатимуть корисно-добрими та смачними.