Як обрати і споживати гострі соуси: поради від експертів

Як обрати і споживати гострі соуси: поради від експертів

Вибір гострого соусу - надзвичайно делікатна справа. І кожному гурману знайомі вагання: наскільки соус гострий, що входить до його складу і чи смакуватиме він зі смаженим кроликом чи куркою. На що звертати увагу під час вибору: склад, дата виробництва, призначення, консистенція? Яких інгредієнтів не повинно бути у справжньому натуральному соусі?

Сьогодні розібратися в рідких приправах допоможе експерт Маргарита - виробник авторських гострих соусів і співзасновниця ТМ Mr Caramba.

Сподіваємось, що ці поради допоможуть вам обрати смачну приправу до улюбленої страви і значно урізноманітнити щоденне меню.

Як вибрати кращий соус 

Вибір не такий вже і складний! Наприклад, нашу лінійку умовно можна поділити на: ягідні, томатні та гострі. Кожен може знайти те, що смакує саме йому: дітям - кетчуп до улюблених страв чи брусничний соус до морозива та млинців, жінки полюбляють солодко-пікантні соуси до сиру, а чоловіки завжди підходять одразу до найгостріших варіантів.

Під час вибору будь-якого продукту варто в першу чергу звертати увагу на склад. В хороших якісних соусах він абсолютно натуральний - тільки ягоди, томати чи перці з додаванням спецій та прянощів, цукру та солі. 

Читай также: Не бійтеся поєднувати непоєднуване. Mr. Caramba

Великі виробники доволі часто використовують крохмаль, він робить соуси густими та зменшує собівартість. І хоча це натуральний компонент, але краще, коли виробник з ним не працює і досягає густини виварюванням.

Звертайте увагу на тару, склад, колір продукту

Я обираю соус виключно у скляній тарі, щоб можна було оцінити його вигляд. Варто також звертати увагу на склад, перелік інгредієнтів завжди пишеться у порядку зменшення кількості компонентів у складі, тому треба дивитися, щоб першими в списку йшли ягоди, томати чи перець, а не вода. Якщо соус на томатній основі, то краще обрати той, склад якого починається з томатів, а не томатної пасти, він буде більш натуральним.

Колір соусу має бути природнім. Надміру яскраві кольори можуть вказувати на додавання барвників.

Кришка для соусу має бути металева і щільно закритою - це вказує на герметичність упаковки. Перевіряйте щільність закрутки: натисніть пальцем в середину кришки, якщо є хлопок, то таку баночку краще поставити на місце, “випукла” кришка вказує на порушення процесу приготування і як результат - наявність всередині активних мікробів.

Враховуйте власні гастрономічні уподобання

В першу чергу все залежить від ваших власних уподобань. Всім відомо, що навіть буденні страви будуть зовсім іншими на смак, якщо додати соус. Єдине необхідно визначитись який.

До сирів краще підібрати солодкий соус з легкою пряністю та пікантним післясмаком. Фруктово-ягідні соуси досить делікатні і чудово підкреслять смак стейку чи качки, томатні соуси з великою кількістю прянощів додадуть цікавості м’ясу з вираженим смаком.

Страва за одним і тим самим рецептом, але з новим соусом щоразу буде вас дивувати новими нотками смаку.

Підберіть свій базовий набір соусів, щоб урізноманітнити щоденне меню

Є кілька базових соусів, які найчастіше споживають. Це томатний кетчуп, сацебелі, чілі. Ще до цього набору можна додати незамінний соєвий соус та майонез, ми зараз говоримо про той, який кожен готує власноруч, адже майонез може стати чудовою основою для інших соусів - айолі, коктейльного, тартар, зеленого або гірчичного.

Соєвий соус чудово підійде для приготування багатьох страв, для маринування чи як основа для теріякі.

Солодкий чілі чудовий для маринаду, заправки до салатів чи для карамелізації м’яса, овочів, креветок при обсмажуванні.

Підбирайте соус відповідно до страви

Наші рекомендації різноманітні як і наш асортимент. Ягідні соуси - брусниця з червоним вином і вишня та часник рекомендуємо до м’яса червоних сортів (качка, яловичина). До тушкованого м’яса, овочів рекомендуємо соуси з абрикосів та жовтих помідорів, Сацебелі. До сиру - джем з перцю або малиновий соус та чілі. Для курки, креветок, салатів - солодкий чілі.

Не бійтеся поєднувати. Грузинські соуси добре смакують з українськими стравами

Під Сацебелі не обов’язково готувати грузинські страви. Він чудово заміняє свіжі овочі до ранкового омлету всю зиму, коли смачних помідор ви не знайдете. Також замінить соус до пасти, скрасить шматочок м’ясного чи рибного пирога. 

Створіть свої правила споживання соусів

Читай также: 3 совета, как выбрать хороший кетчуп

Соуси можна споживати коли і як завгодно. Просто пам'ятайте про їхній вплив. Фруктові соуси, особливо сливовий, завдяки дубильним речовинам, допомагають легше засвоюватися м'ясові або рибі; гострі соуси покращують апетит.

Правильно зберігайте відкриту банку з соусом

Відкриту скляну банку з соусом варто зберігати у холодильнику протягом 14 днів, кожного разу брати чисту ложку і щільно закривати кришку, так він може простояти довше.

І нехай будь-яка страва буде смачною!