Ніякого пластику: ось як красиво в Ужгороді долають еко-проблему

Ніякого пластику: ось як красиво в Ужгороді долають еко-проблему

Майже 2 місяці в Ужгороді працює невеличка продуктова крамниця, в якій весь товар покупці самі фасують у власні полотняні мішечки та скляні баночки, а для всього краму можуть обрати паперову упаковку, зручні та стильні еко-торби.

Це перший продуктовий магазин, у якому повністю відмовилися від використання поліетиленових пакетів та пластику. Замість "кульочків" відвідувачам пропонують фірмові полотняні мішечки, які можна придбати один раз і використовувати постійно.

Що купувати в мішечки

У крамниці на вагу можна придбати найкращі фермерські сири українського виробництва, понад 70 видів спецій, сіль та цукор, горіхи та сухофрукти, мед, свіжі олії першого віджиму, крупи, борошно цільнозернове різних видів, супер-фуди, а також корисні солодощі без цукру, свіжий бездріжджовий хліб, овочі та фрукти.

До речі, частина продукції має сертифікати про органічне походження, тобто продукти вирощені повністю без використання хімічних добрив на українській землі нашими землеробами.

А як же знижки?

Дисконтних пластикових карток у крамниці принципово не видають. Але знижки будуть! Ціну для постійних покупців знижуватимуть за те, що вони приходять з власною багаторазовою тарою (скляними баночками та пляшками, полотняними мішечками та еко-торбами).

Читай также: Унесенные ветром: полиэтиленовые пакеты повсеместно запрещаются

Іще одна перевага Зеленої крамниці: продукція, яка продається на вагу, завжди дешевша за упаковану. Це тому, що у вартість такого товару не закладають витрати на упаковку, фасування та рекламу, за які зрештою і платить споживач.

Засновниця магазину Тетяна Жовківська каже, що на створення власної крамниці без упаковок її надихнув рух zero waste («нуль відходів») і люди, які купують продукти на вагу в багаторазову упаковку. Тож власним прикладом і за допомогою "Зеленої крамниці" вона вирішила заохочувати інших людей менше використовувати одноразовий пластик.

ФОТО: Kate Morgental.