Сезон баклажанів: спробуйте ніжний Бабагануш

Сезон баклажанів: спробуйте ніжний Бабагануш

Сезон баклажанів розпочався. Саме час експериментувати і готувати неймовірно смачні страви з цього "овоча довголіття".

Спробувати приготувати бабагануш українцям пропонує гречна господиня львівського кафе "Jerusalem" Лола Ланда.

На своїй сторінці у соцмережі кухар почала публікувати найкращі рецепти страв з баклажанів. А бабагануш увійшов у її особистий ТОП-3 їжі для літа.

Цікаву історію східної страви та її простий рецепт від Лоли Ланди сьогодні пропонуємо вам.

Що за страва?

Бабагануш або як його ще називають у сефардській та ашкеназькій кухні - Хацилім - це популярна закуска, ніжний паштет з печених баклажанів.

Читай также: 10 блюд, которые стоит попробовать в ОАЭ

Хацилімом страву називають тому, що слово "хациль" на івриті означає баклажан. Отже, хацилім - щось дуже смачне і баклажанове. Є ще мутабаль - страва схожа на вигляд та смак до хацеліму, але в неї за рецептом додають йогурт.

У світі існує чимало різних назв цієї страви. Та головне - її фантастичний смак. Кажуть, що людина, яка її куштує, відчуває "небо у роті".

Як з'явилася страва і чому її назвали Бабагануш

Оскільки баклажан родом зі Сходу, то і перші рецепти страв з ним походять звідти. Як розповідає Лола Ланда, історія починається в той момент, коли стародавні фінікійці завозять з Індії цей надзвичайний овоч. Саме тоді ніжна паста з печених баклажанів, пряних трав та тхіни, дістає назву Бабагануш. І тут починається найцікавіше, бо існує три версії, що можуть означати ці два слова.

Версія 1 - “архаїчна".

У першому столітті нашої ери жив священик, якого дуже любили та поважали у народі. Звали його отець Гануш. Якось його учень приготував йому страву із запечених на вугіллі баклажанів та пряних трав, але учитель не став її їсти, а натомість пригостив нею селян, які мешкали поруч. Місцевим так сподобалась ця проста і смачнюща страва, що на згадку про доброту священика, вони її стали називати Бабагануш, що в перекладі означає Отець (Баба) Гануш.

Версія 2 - "придумана" або, як називає Лола - "висмоктана з пальця".

У маленькому арабському містечку мешкала одна родина. Жінка була дуже хазяйновита і вигадлива, а чоловік дуже прискіпливий і нервовий. Якось запікала жінка баклажани на вечерю чоловіку і не впильнувала. Тільки поставила їх на плитку, відволіклася у інших справах, а вони враз - і згоріли. Чоловік побачив, розсердився. Але хазяйновита жінка викрутила ситуацію якнайкраще: зняла згорілу шкірку, перетерла м'якуш зі спеціями і тхіною та й подала чоловіку. І, кажуть, що він був дуже задоволений результатом. А страву назвали Бабагануш, що в перекладі звучить як “розлючений татусь”.

Версія 3 - “найцікавіша”.

На сході словом “баба” насправді називають дідусів, маючи на увазі старшу і дуже шановану людину. Але у старших та дуже поважних досить часто бувають проблеми із зубами. І для таких людей готують спеціальну “дідусеву їжу” - “бабагануш”, яка має бути м’яка та ніжна, що б її можна було їсти самими губами.

І наостанок: як готувати бабагануш

Рецепт простий і часу забирає небагато, а страва одразу стає "коханням всього життя". 

Читай также: Меньше жира, больше пользы: что нужно знать, готовя баклажаны

Інгредієнти:

  • три баклажана
  • тхіна (кунжутна паста) - 100 гр
  • часник - 3-5 зубчиків
  • оливкова олія - 2 ложки
  • сіль, перець, цукор - дрібка, додавайте за смаком.

Приготування:

1. Наколіть виделкою сирі вимиті баклажани. Робиться це, щоб вони не вибухнули у духовці. Затим на виложіть на деко та спечіть у духовці до м’якості, дайте вистигнути та зніміть шкірку.

2. Покладіть знешкурені печені “хацилі” в процесор або блендер, додайте тхіну, часник, оливкову олію, сіль, перець, дрібку цукру і перемеліть суміш в пюре.

3. Скуштуйте, як на сіль? Доведіть до смаку спеціями та подавайте до столу.

Бабагануш добре смакує зі свіжим хлібом, особливо з гречаним багетом, або ж овочевими паличками. А якщо хочеться додати до класичного смаку чогось незвичного, полийте зверху трохи апельсиновим медом.

Смачного літа!