Їжа футболістів: чим годують гравців ФК Шахтар

Їжа футболістів: чим годують гравців ФК Шахтар

Донедавна раціон футболістів був великою таємницею. Меню, складене для гравців на час тренувань та чемпіонатів, спеціально не розголошували. Офіційно відомо було лише, що правильний раціон для футболістів розробили дієтологи та фахівці зі спортивного харчування.

Нині ж на радість фанам шеф-кухар ФК "Шахтар" Любомир Тошич у короткому відеогіді розповів, які страви він готує для команди.

Раціон за КБЖВ та витрати продуктів

Читай также: В українських ресторанах з'являється меню із КБЖВ

У меню одного дня - різні види м'яса, овочі, фрукти, супи та гарніри, фреші та багато питної води. Щоб забезпечити повноцінне харчування команді упродовж дня, потрібно:

  • овочі - 4-5 кілограмів;
  • м'ясо (курки, індички, кролика) - 8-9 кілограмів;
  • риба та морепродукти - до 10 кілограмів;
  • свіжевичавлений сік - до 20 літрів;
  • вода питна - необмежена кількість.

Як зазначив шеф-кухар, особливо поживним, багатим на білок та корисні вуглеводи має бути харчування спортсменів наступного після виснажливої гри дня. Це період відновлення сил, тож меню - "сильне".

На сніданок, обід та вечерю подають багато різноманітних фруктів та овочів як у свіжому вигляді, так і приготованих на пару або запечених. "Хоча найбільшу цінність мають свіжі овочі", - додає Любомир Тошич. - "Для футболіста дуже важливо щодня дотримуватися раціону. У першу чергу необхідні вуглеводи, тому що це енергія, яка потрібна під час фізичних навантажень. Потрібен білок, але в невеликій кількості".

Які страви полюбляють футболісти

Голкіпер Андрій Пятов полюбляє м'ясо, котлети та плов, не відмовиться від піци. І навіть сам уміє готувати суп та омлет.

Проте шеф-кухар футбольного клубу каже, що український борщ є фаворитом серед усіх супів. Його люблять і українські гравці, і легіонери. На гарнір частенько обирають пасту. Спагеті чудово поєднується з курином стейком.

Варто зазначити, що половина гравців в команді - бразильці. Тож і їхні харчові вподобання кухарю доводиться задовольняти. Так нападник Оларенважу Кайоде любить кус-кус у будь-якому вигляді.

Читай также: Как снизить калорийность рациона

Жуніор Мораес частіше їсть бразильські страви, наприклад, рис з бобами, яловиче м'ясо, рибу, курицю, салати, а також страви італійської кухні - пасту та лазанью.

Півзахисник Ромеро Бонфін Марлос обожнює борщ і м'ясо, хоча з дитинства привчений до страв з рису та чорної квасолі. Щодня готовий їсти боби та яєчню по-бразильськи. В Україні також розсмакував варену картоплю зі смаженою цибулею та оселедцем.

До речі, після переїзду із Донецька команді створили всі необхідні для тренувань умови на стадіоні "Металіст" у Харкові.

За матеріалами shakhtar.com та dn.vkadri.com