Соуси Salsus – життя в ритмі італійської сальси!

Соуси Salsus – життя в ритмі італійської сальси!
www.facebook.com/Salsus.sauces/

Соуси… Саме вони здатні зробити зі звичайної страви справжній кулінарний шедевр – і на смак, і на вигляд. А ще, вони чудово урізноманітнюють будь-яку їжу і раціон вцілому. Food&Mood вже розповідав про деякі фірмові соуси (їх, і ще багато цікавого ви знайдете у цьому ж розділі – UAMADE), і продовжує відкривати для вас справжні гастрономічні перлини, які зроблять будь-яку трапезу особливою.

Героєм сьогоднішньої історії є італійський соус песто від ТМ Salsus.  Ідеальне поєднання зеленого базиліку, оливкової олії, кедрових горіхів, сиру і часничку – традиційний песто, а також декілька авторських рецептів песто від професійного кухаря, відтепер може стати родзинкою і прикрасою ваших страв.

Ми поспілкувалися із засновницею та ідеологом ТМ Salsus Мариною Маслак, щоб дізнатися як саме їй вдається поєднувати бездоганний смак (а це дійсно так, спробуйте!) та максимальну користь (адже соуси готуються без жодної термічної обробки і без консервантів). А ще, щоб першими розповісти про новинки у її асортименті!

Розкажіть трішки про себе. Як з'явилася ідея робити соуси, зокрема соус песто?

За освітою я маю дві професії: перша – фінансист, друга, від якої з’являються іскри в очах – кухар. Власну справу я розпочала у форматі хобі, в період відпустки по догляду за дитиною. Я поставила собі за ціль виготовляти продукт корисний і потрібний,  але водночас такий, якого ще не зустрічала на ринку українських виробників. Соуси підійшли по всіх параметрах просто відмінно! Адже соус – це та частина страви, на яку у господинь часто не вистачає часу, сил і вмінь. А я добре знаю, що саме соус може зіграти вирішальну роль у страві, він її довершує, поєднує гарнір з основною стравою, оформлює їх в єдине ціле.

Хто Вас підтримав у Ваших починаннях?

Мені пощастило мати хороших друзів. Саме вони та моя сім’я і стали опорою на перших кроках. Починаючи від обговорення ідей і допомоги в організації та оптимізації процесів, і закінчуючи фінансовою підтримкою.

А де Ви готуєте соуси, у Вас є помічники?

На сьогодні в нашій компанії я – єдиний кухар і виробник соусів. Виготовляю їх на професійній кухні діючого ресторану, де орендую робоче місце.

Як народжувались власні рецепти соусу песто? Скільки їх зараз?

Соус песто – класика італійської кухні. Спочатку я просто приготувала традиційний варіант: зі свіжим базиліком, кедровими горішками, оливковою олією першого холодного віджиму. Потім почала експериментувати з інгредієнтами, змінювала у складі зелень, горішки, пропорції. Результат сподобався. Такі соуси набували нових відтінків і могли конкурувати з класичним песто. Тому і вирішила створити лінійку із 5 видів цього соусу:

Песто класичний – традиційний соус італійської кухні. Має насичений аромат і яскраво виражений смак свіжого базиліку з горіхово-вершковими нотками і чудово доповнює пасту, а також м’ясні і овочеві страви.

Мигдалевий песто – мій варіант популярного італійського соусу. Гармонійно поєднує смак базиліку і руколи та м’якість мигдалю. Соус вдало доповнить м’ясо та овочі, смажені на грилі, бульйони, теплі і холодні салати.

Фісташковий песто – теж авторський варіант песто, який чудово смакує до риби, салатів із свіжих овочів, сиру та супів.

Веган песто – також результат моїх експериментів. Найпоживніший із усіх видів – з подвійною порцією кедрових горішків, без сиру.

Песто з в'яленими томатами – один із різновидів популярного соусу італійської кухні. У його склад входять натуральні в'ялені помідори, свіжий базилік, волоські горіхи, пармезан. Має яскравий пряний смак з терпкуватим горіховим післясмаком. Ідеально пасує до пасти, сендвічів та брускет, піци і будь-яких м'ясних страв.

Всі рецептури прописую я сама. Кожен соус – це результат моїх численних експериментів та дегустацій моєї сім’ї та друзів. Мій чоловік і син – найкращі і найприскіпливіші критики. Якщо сподобалось їм – значить соус готовий до виходу у світ.

Які тонкощі приготування соусу песто?

Наші соуси – продукт ручного виробництва. Готую їх на професійній кухні ресторану.  Основні правила, яких я завжди дотримуюсь – чистота робочого місця, точне дотримання рецептур. Це не складно, це приносить задоволення.

Соус песто дуже корисний за рахунок інгредієнтів (адже кедрові горіхи – справжня скарбниця необхідних для нормальної життєдіяльності організму речовин), а технологія приготування не передбачає жодної термічної обробки – всі інгредієнти просто перетираються до пастоподібної консистенції. Від цього походить і назва соусу – італ. pestato, pestare – топтати, розтирати.

Ви не використовуєте жодної хімії і термічно не обробляєте інгредієнти. Як довго можуть зберігатися такі соуси?

Особливістю соусів є відносно короткий термін зберігання (1 місяць), тому я завжди готую їх чітко під замовлення, щоб соус потрапляв на стіл наших замовників максимально свіжим. Зберігати його треба в холодильнику, а після відкриття рекомендується вжити протягом 5-ти днів. Зверху я лишаю тонкий шар оливкової олії, яка обмежує доступ повітря до соусу і цим самим виконує роль консерванту. Зберігаючи відкриту баночку соусу вдома, ви також можете скористатися цією хитрістю.

А як Ви відбираєте сировину і обираєте постачальників?

Пошук постачальників – це взагалі непереривний процес. Я відвідую виставки та форуми ресторанного бізнесу, шукаю як місцевих фермерів, так і постачальників імпортної сировини. Завжди збираю максимум інформації про продукт: місце виробництва, технологія, чи не використовуються добавки та штучні консерванти. Адже натуральність – наш основний принцип.

Зараз Ви готуєте не тільки соуси песто. Розкажіть про новинки в асортименті.

Ми розширюємо лінійку соусів. Окрім песто, виготовляємо 2 вершкові соуси до пасти: «З печерицями» та «3 сири». Перша дегустація цих соусів відбулася наприкінці жовтня і була такою вдалою, що ми, не вагаючись, додали їх до нашого асортименту!

Соус вершковий з грибами – ситний і ніжний, зі шматочками печериць. Відмінно підходить до пасти, м’ясних та овочевих запечених страв.

Соус вершковий «3 сири» – секрет його витонченого смаку у особливому поєднанні  витриманого, м’якого та блакитного сирів. Соус має кремову консистенцію і приємний сирний аромат. Смакує з пастою, чудово підходить для запікання.

Також готуємо смачні закуски, в Італії їх називають брускети, в Іспанії – пінчос, а українською – канапки. Пропонуємо їх доставку для фуршетів, сімейних свят. Маємо ще багато ідей, але поки вони у форматі планів, не буду розкривати карти...

Як Вас знаходять Ваші покупці? Як наші читачі можуть спробувати та придбати Ваші авторські соуси?

Можливостей багато! Ми приймаємо замовлення за номером 093-6116-059, а також на наших сторінках у соціальних мережах Facebook і Instagram. Приєднуйтесь! Тут ми розповідаємо про наші соуси, викладаємо рецепти різних страв, повідомляємо про акції. По Києву доставляємо соуси кур’єром, а також  відправляємо Новою поштою. По питаннях співпраці, можна писати на нашу пошту: salsus.sauces@ukr.net.

А ще, ми дуже любимо фестивалі, де проводимо дегустації соусів, спілкуємося з покупцями особисто і отримуємо миттєвий зворотній зв’язок. Нас можна знайти на маркетах Всі Свої Гастрономія, У пошуках Made in Ukraine, фестиваль М’яса і вина на ВДНГ, фестиваль фермерських продуктів Грядка, Мамаслет, Фестиваль цукерки і пундика (що відбудеться 19-20 листопада). Нам дуже подобаються фестивалі на арт-заводі Платформа (Фестиваль вуличної їжі, Кураж-базар) і ми плануємо приймати участь і в них, хоча ще не бували.

Окрім цього, ми представлені у магазинах М’ясторія, Cheesemania, Фермергрін, у мережі магазинів Сирне Королівство. Також ведемо переговори ще з кількома мережами натуральних продуктів і, сподіваюся, найближчим часом з’явимось і в них.

Яких ще новинок варто чекати у майбутньому, які плани на розвиток?

Обов’язково плануємо зробити сайт, який стане нашою візитівкою і сервісом для прийому замовлень. Що стосується асортименту, то я уже розповіла про дві останні новинки – вершкові соуси до пасти, і у найближчому майбутньому планую розширювати цю лінійку.

Також будемо розвиватися у напрямку виробництва готових страв. Асортимент брускет поповниться вже на найближчому фестивалі формату фуд-корт.

З чим соуси смакують найкраще особисто Вам? Порадьте якісь смачні поєднання.

Песто – дуже універсальний соус. Класичні італійські поєднання – це паста з соусом песто, піца з песто і салат капрезе (свіжі помідори, моцарела і песто). Але перелік продуктів і страв, з якими смакує песто можна вести дуже довго. Соус чудово підходить до м’ясних стейків, до птиці, до овочів-гриль, до білої риби, до салатів із свіжих помідорів, його додають в бульйони (наприклад, суп мінестроне), його можна запікати або використовувати у якості маринаду для риби чи м’яса. Сендвічі і бутерброди з соусом песто – дуже смачний і корисний перекус. А ще, я багато разів чула від наших покупців, що вони з’їли всю баночку соусу просто з хлібом.

Наші вершкові соуси («3 сири» та «З печерицями»), створені для використання з пастою. Але теж вже є випадки намазування їх на хліб. Вони чудово підійдуть, як підлива до страв з птиці чи картоплі.

Дякую! Ваші побажання нашим читачам?

Побажання – мати добре здоров’я! Це основа нашого життя. Підтримуйте своє здоров’я, прислуховуйтесь до свого організму, любіть його і піклуйтесь про нього! А я зі свого боку буду створювати продукти для вашого здорового харчування.