Медові Брати – найвища якість за доступною ціною

Медові Брати – найвища якість за доступною ціною

Мед – це унікальне природне диво і подарунок нам, людям. Годі і описувати його корисні якості – це навіть не їжа, а ліки! Але, для того, щоб мед дійсно був цілющим, він має бути правильним – чесним і якісним. А виготовляють такий продукт люди, котрі не гоняться за надприбутками, а прагнуть робить щось справжнє.

Сьогодні ми поговоримо з одним із них,  знайомтеся – Дмитро Кушнір, старший Медовий Брат.

Як так сталося, що всі три брата займаються бджільництвом? Розкажіть про свою сім’ю.

У нас дуже велика, дружня і весела родина, розкидана по всій Україні – захід, північ, південь. Пасічником був ще наш прадід – Франц Янишин, потім, на певний час, традиція перервалася, а згодом бджільництвом зайнявся Юрій, середній брат. Ми з Євгеном, молодшим братом, займаємося продажами та маркетингом, але поступово вникаємо також і в таємниці виробництва. Юрій та Євген – рідні брати, а я їх двоюрідний брат. Ми всі втрьох змалечку як рідні, і завжди мріяли про спільну справу. Зараз ця мрія збувається.

Коли саме ви заснували ТМ Медові Брати?

Наша пасіка працює вже давно, але певний час мед виробляли просто для себе, друзів та знайомих. Навесні 2016, вирішили створити ТМ Медові Брати. Юрій – колишній військовослужбовець, має посвідчення учасника бойових дій, прослужив рік по мобілізації, певний час перебував на бойових позиціях під Маріуполем.

Після демобілізації, восени 2015 року, постало питання, чим займатися далі в житті. Порадилися всі разом, і Євген запропонував почати власну справу, створивши свій бренд меду на основі пасіки, де Юрій працював вже більше 6 років, і разом розвивати її.  Справа відразу захопила нас! Коли створюєш власними руками продукт, яким пишаєшся, і який хочеш донести до людей, як не дивно, але питання отримання прибутку відходить на другий план.

Працюємо дуже і дуже багато, з величезним задоволенням. Зараз з нами над розвитком ТМ Медові Брати працюють також наші дружини, крім того, допомагають батьки і навіть діти!

Сімейна справа! А чому вирішили виготовляти саме крем мед?

Кремовий мед вирішили виготовляти з тієї простої причини, що таким чином мед зберігає всі свої якості, стає приємнішим у процесі дегустації, повільно і велично тече з баночки… Це виглядає справді чудово! Ми принципово не йдемо на те, щоб виготовляти рідкий мед, адже для цього його потрібно перегрівати або фільтрувати, а обидва ці процеси можуть дуже зашкодити якості меду.

На даний момент, разом з нашими партнерами, ми розробляємо кампанію з популяризації кремового меду, аби донести до якомога більшої кількості людей думку про те, що саме кремовий мед є тим продуктом, який дає природа, і в який людина практично не втручається. І, звичайно ж, жодних антибіотиків чи цукрового сиропу!

Як саме виготовляється крем-мед і де це відбувається? Чи це складно?

Навпаки, це надзвичайно просто! Ємності з медом підігріваються до температури не більше 30 градусів, щоб мед міг вільно текти, потім переливаємо його у спеціальні «кремовниці», де він повільно перемішується протягом кількох днів. Потім мед розливається у баночки. Ось і все!

Це дозволяє, в першу чергу, контролювати процес кристалізації, який є нормальним для будь-якого натурального меду. Кристали стають дрібнішими і не створюють великих скупчень. Важливо також наголосити, що ми не змішуємо різні види меду, тобто кожен мед є чистим продуктом, таким, як ми його отримали з вулика.

Познайомте нас зі смаками, які є в вашому асортименті і розкажіть про них. Хто є автором таких поєднань?

На сьогоднішній день у нашій лінійці 4 продукти: 2 види чистого меду і 2 медових мікси. Це поки небагато, але ми свідомо йдемо на те, щоб не закуповувати і не перепродувати мед інших пасічників. Медові Брати – це, в першу чергу, виробники. Ми продаємо тільки те, що виготовили самі, і тільки так ми можемо на 100% відповідати за якість нашої продукції..

До того ж, ми поки не налагодили процес «кочування» пасіки, але це входить в наші найближчі плани.

Отже, на сьогодні ми маємо:

Мед «Соняшникове Різнотрав’я Дикого Степу». Це серпневе різнотрав’я з домінантою соняшника. Дуже теплий літній мед, з ароматом сухих трав і світло-сонячним кольором. Наш регіон, Миколаївщина, історично відомий, як Дикий Степ, це колишній південний кордон України, колись це були західні землі Запорізької Січі. Зараз тут росте багато соняшнику, але є також луки і ділянки степу з дикими травами, акацієві ліси та лісосмуги. Крім того, наша пасіка знаходиться поруч з Регіональним Ландшафтним парком «Гранітно-Степове Побужжя», де росте велика кількість ендеміків, тобто рослин, які можна зустріти тільки тут. Це також сильно впливає на смак нашого меду.

Мед «Гречано-Коріандровий». Минулого літа прямо біля нашої пасіки сусідні фермери засіяли поле гречки і поле коріандру. Саме завдяки цьому нам вдалося отримати цей справді унікальний мед, який навряд чи трапиться ще колись, хіба що фермери знову вирішать сіяти гречку і коріандр. Відмінною рисою цього меду є характерна цитрусова кислинка, яка зустрічається у лавандовому меді з південного французького регіону Прованс.

Мед «Гайдамацький», з червоним перцем. Цей медовий мікс створено разом з українським гуртом «Гайдамаки», де я граю на ударних інструментах. «Гайдамаки» змішують у своїй музиці багато різних музичних стилів, в першу чергу рок і народну музику, що дає цікаву і пікантну суміш. Те ж саме з медом «Гайдамацький» – солодкий і ніжний смак меду доповнюється пікантними нотками на післясмаку.

«МакМед», з маковими зернами. Ми з дитинства любимо мак, як традиційно український інгредієнт. Бабусині пиріжки з маком – це справді смак дитинства… Ідея додати макові зерна до меду виникла спонтанно, спочатку посміялися, а потім вирішили спробувати, і виявилося, що це дуже смачно! Вийшов оригінальний десерт, який ідеально пасує до млинців, оладок та інших солодких страв.

Хочу наголосити, що найближчим часом ми плануємо провести професійні дегустації усіх видів меду на основі маловідомого в Україні французького методу Гоне і Ваша, охарактеризувати їх так, як описують напої, а також підібрати відповідні гастрономічні рекомендації. Це досить новий для України підхід до меду, як продукту, але ми прагнемо зробити свій внесок в розвиток культури споживання цього дійсно унікального продукту.

Дуже цікаво… А як якість та смак меду залежить від місця його збору?

Ми вважаємо що мед – це продукт місцевості, і всі характеристики меду прямо залежать від території збору нектару. Навіть соняшниковий мед, зібраний в різних регіонах, буде відрізнятися! Це як вино сорту винограду Каберне, виготовлене у Франції і в Аргентині – два різні вина! Ми хочемо розвинути цю концепцію, створивши пасіки в різних цікавих куточках України, що дозволить, по-перше, збагатити нашу лінійку іншими унікальними видами меду, і, по-друге, привернути увагу до того, що наша рідна Україна велика і дуже різноманітна, але кожен її клаптик по-своєму унікальний та привабливий.

Наша пасіка знаходиться в північній частині Миколаївщини, а саме, в Первомайському районі. Це – степ. Тут зараз вирощують багато соняшника, але маємо також багато диких трав та квітів, акацієвих гаїв, і крім того, унікальну флору заповідника «Гранітно-Степове Побужжя». Це дуже цікаве місце для збору меду.

Чи велика у вас пасіка? У роботі задіяні тільки члени сім’ї, чи  доводиться і наймати людей?

Наша пасіка налічує близько 90 бджолосімей, з весни цього року плануємо ставити нові пасіки в інших місцях, але це будуть невеликі пасіки, по 10 сімей на одному місці. Ми не біжимо за великим об’ємами, для нас головне – якість.

На пасіці, крім Юрія, працює його друг Валерій, наш партнер, а на відкачку меду запрошуємо друзів. Це справжнє свято врожаю!

Скажіть, будь ласка, чи можливо самостійно відрізнити справжній мед від підробки? І, якщо так, то як це зробити?

Україна – це справжня медова країна, але, на жаль, дуже багато несправжнього меду від недобросовісних бджолярів, які годують бджіл цукром, нещадно лікують антибіотиками... На ринку практично неможливо відрізнити якісний мед від неякісного. Перше, на що варто звернути увагу – це кристалізація. Взимку дуже і дуже небагато меду залишається в рідкому стані. Якщо ви зустріли рідке різнотрав’я взимку – будьте уважні, перед вами може бути перегрітий або підроблений мед.

Існують також інші народні засоби перевірки справжності меду – наприклад, справжній мед не горить, і не замерзає у морозильній камері.

Дуже дякую за таку мудрість! Чи пропонуєте ви якісь інші продукти бджільництва?

Крім меду, виготовляємо свічки ручної роботи з натурального воску. В планах також інші продукти бджільництва, але всьому свій час – ми тільки почали нашу діяльність, і роботи ще дуже багато!

Які проблеми є в українських бджолярів і як їх можна вирішити?

Існують проблеми виробничі і проблеми економічні. Це досить складне і широке запитання, на яке коротко відповісти дуже важко. Немає проблеми, яку було б неможливо вирішити. Все залежить від бажання, в першу чергу. А проблеми завжди будуть, і це нормально. Взагалі, ми надаємо перевагу терміну «завдання». Ми кажемо не «у мене є проблема», а, наприклад, «переді мною стоїть одне завдання». Бо «проблема» несе в собі якийсь негативний відтінок, а «завдання» – це просто черговий виклик, який приймаєш, ось і все.

Згодна! Дмитре, що ви любите у своїй роботі?

Люблю те, що це сімейний бізнес, люблю свою родину. Люблю продукт, з яким ми працюємо, це дійсно щось унікальне, люблю доносити його до людей, адже ми самі «горимо» тим, що робимо. Люблю партнерів, з якими ми працюємо, серед них настільки багато відкритих і симпатичних людей, що працювати з ними – одне задоволення. Взагалі, вважаю, що у світі достатньо хороших людей, з якими можна працювати, щоб не потрібно було працювати з поганими але і виключно поганих теж немає – просто у кожного свої недоліки.

Також люблю те, що це процес творчий – ми все робимо самі і всі ідеї продукуємо самі, це справді захоплює більше, ніж будь-що.

Як можна зробити замовлення меду ТМ Медові Брати і де він продається?

Наш мед можна придбати в бутіку на нашій сторінці у Facebook. Приєднуйтесь і слідкуйте за нашими новинами, у нас завжди багато всього цікавого і несподіваного! «Медові Брати» – за культурний мед!

А також, ви можете знайти наш мед у наступних магазинах:

IzSela, вул.Прорізна, 21;

в мережі магазинів WINETIME;

Trio Art Store, вул. Г. Сковороди, 5А.

І в нашому затишному офісі за адресою – вул. Полтавська, 9, м. Київ. Всіх запрошуємо – заходьте до нас, і ми вас пригостимо запашним трав’яним чаєм з нашим медом ;).

Дякую за запрошення! Дмитре, дайте читачам маленькі поради: які із ваших смаків більше вподобають чоловіки, а які жінки, діти?

Дітям дуже подобається класичний мед – Соняшникове різнотрав’я, вони просто в захваті від кремової текстури меду! Дітям не дуже до вподоби мікси, а от чоловікам однозначно подобається Гайдамацький з перчиком, хоча є і жінки, які полюбляють перчинку на післясмаку. А ще, жінки прихильно ставляться до МакМеду, бо він дуже пасує до різних десертних страв. Гречано-коріандровий - до вподоби справжнім гурманам, які шукають щось незвичайне і оригінальне…

Але, насправді, єдиної формули чоловічих і жіночих смаків неможливо вивести, бо всі ми різні, і кожен знаходить абсолютно щось своє!

Що побажаєте на останок?

Всім читачам хочемо побажати міцного здоров’я і займатися в житті тією справою, яка приносить задоволення Вам, а також радість і користь людям. А ще радимо кожного вечора на ніч з’їдати чайну ложку меду, бо, як каже давнє українське прислів’я – «Хто меду дістане, той силою стане!»

З повагою до всіх  і найкращими побажаннями, «Медові Брати».