Майстерня пряничків Booblyk Bakery

Майстерня пряничків Booblyk Bakery

Імбирно-медові пряники з вишуканим розписом стануть чудовим подарунком і для дорослих, і для дітей: малеча буде в захваті від яскравих героїв казок та улюблених мультфільмів, а нанесення індивідуального напису відкриває безмежні можливості для креативного оформлення солодкого презенту коханим, колегам та друзям. Засновниця ТМ  Booblyk Bakery, Ольга Скирда, закохана у свою справу, бо любить дарувати радісні емоції та робити людей щасливими. Сьогодні вона розповіла нам про свою Майстерню пряничків.  

Олю, що підштовхнуло Вас почати розписувати пряники?

Моя прянична любов почалася минулого року, напередодні новорічних свят. Саме тоді я випадково познайомилася з однією арт-студією, яка проводить різні кулінарні і творчі майстер-класи для діток і дорослих. Перед Новим роком вона мала шалену завантаженість на корпоративах та дитячих святах, і запропонувала мені допомагати з декором пряничних будиночків. Я в той час саме шукала роботу, пройшла кілька співбесід на посаду журналіста, і вже майже вийшла на перший робочий день на один з телеканалів, але в останній момент зрозуміла, що хочу провести грудень святково, креативно, з вільним графіком і щоденним медово-імбирним ароматом. Так я відмовилась від новин на користь пряничків.

За грудень-січень ми провели для мешканців столиці десятки майстер-класів, допомогли побудувати, мабуть, тисячі будиночків із печива, декорували різдвяні віночки, ялинкові іграшки, розвішували гірлянди із пряників. Словом, створювали свято собі і довкола себе. Але новорічна істерія минула, до лютого попит на творчі майстер-класи зменшувався з кожним днем, і з’явилось ще більше часу для саморозвитку і втілення нових ідей.

Вже тоді в мене визрівало бажання навчитися пекти ідеальні пряники самостійно та розмальовувати їх. І найперший привід з’явився не за горами – День Святого Валентина. У моєму Інстаграмі можна відслідкувати ті найперші прянички, які, звісно ж, перепали моєму чоловікові. Він запевняє, що вийшло з першого разу. От не впевнена, може, обманює?

Тобто, ви всьому навчалися самостійно? Напевне, маєте якусь художню освіту, адже Ваші прянички дуже оригінальні і гарні…

Дякую, мені приємно це чути, хоча і є куди рости. Я ніколи не відвідувала художню школу, але деякі природні здібності до малювання, мабуть, маю. Мій дідусь був художником, дуже талановитим художником. За його ескізами побудовано чимало пам’ятників і споруд в Житомирській області, а фантастичних пейзажів про рідний край – не злічити. От тільки я шкодую, що свого часу не виявляла особливого бажання до образотворчого мистецтва, а в мене ж міг би бути такий чудовий персональний вчитель!

Малювання на пряничках, щоправда, не зовсім можна порівняти зі створенням картини. Зображення на тісті має бути і гарним, і простим водночас, щоб час, який я витрачаю на один малюнок, не відображався на ціні. Пряничок не куплять за ціною картини, навіть якщо там намальована Мона Ліза. Яким би гарним він не був, це продукт харчування, який я наполегливо рекомендую своїм клієнтам все-таки з’їсти, а не тримати півроку у шафі, як це робить моя мама (хоча термін придатності пряничків і дозволяє це робити, адже у складі тіста природний консервант – мед).

Всі прянички різнокольорові, по-різному оздоблені, а їх основа, тісто, однакове? Які інгредієнти Ви використовуєте для його приготування?

Тісто однакове від моїх перших пряничків і до сьогодні. На просторах Інтернету я віднайшла ідеальний рецепт, і поки що йому не зраджую. У складі тіста є вершкове масло, яйця, мед, борошно, цукор, мелені імбир та кориця, а також трішки соди для розпушування. Мед купую у добрих знайомих, з пасіки на Житомирщині, а також інколи у друзів на Чернігівщині. Всі інші інгредієнти також обираю самостійно і дуже ретельно.  

А з чого готуєте глазур?

З яєчного білка і цукрової пудри. Також додаю трішки лимонного соку, щоб глазур була еластичною, але водночас швидко сохла. Для забарвлення використовую харчові барвники від американських та українських виробників. Дефіциту фарб на ринку немає, тому будь-яке бажання замовника по кольору може бути виконане, до того ж ніхто не забороняє змішувати кольори, щоб отримати саме бажаний відтінок.

Цікаво, що іноді у мене замовляють прянички без покриття глазур’ю. Зазвичай це для маленьких діток, мами яких намагаються уникати штучних барвників, але водночас балувати малечу смачненьких натуральним печивом.

Ваші пряничні подарунки чудово підійдуть до багатьох нагод. Розкажіть, які особливі моменти вони вже прикрасили.  

За 4 місяці, коли я виставляю прянички на продаж, були абсолютно різні замовлення. Пряничні букети з додаванням живих квітів або без купували на 8 березня, набори з пряничками-писанками та кроликами – на Великдень. Класичні приводи для коробочок з іменними пряниками і написом-привітанням – це Дні народження і хрестини. Стараюсь обговорити з клієнтом, чим захоплюється іменинник, щоб вийшов по-справжньому індивідуальний подарунок. Так і з’являються набори з єгипетськими фараонами, героями мультфільмів, музичними інструментами, грою для PlayStation чи логотипом італійського «Ювентуса».

Особливо трепетно я ставлюсь до весільних замовлень. Так, нещодавно я готувала прянички, які використовували і як подарунки для гостей, і як картки розсадки на надзвичайно красивому весіллі у лавандовому стилі. Хоча це був мій перший досвід підготовки весільних пряників, але не єдиний цього літньо-осіннього сезону. Також я готувала пряничні подарунки для послів Індії та Південної Кореї з нагоди дружби наших країн від імені народного фольклорно-етнографічного ансамблю «Веснянка» КНУ ім. Т. Шевченка, у складі якого я зі студентських років займаюсь народними танцями. Це була особлива честь для мене.

Наскільки завчасно потрібно робити індивідуальні замовлення і чи є в наявності стандартні набори, котрі можна замовити «сьогодні на сьогодні»?

На даний момент працюю лише індивідуально. Як показує практика, кожен замовник хоче чогось особливого і готовий почекати, якщо результат його влаштує. Стандартні набори готуватиму лише під загальнонаціональні свята, але і тоді буду готова додати «родзинок» – пряників особливої форми або написів на них. Замовлення краще робити якомога раніше, бажано – за тиждень-два, допустимо – за 1-2 дні. Звісно, це залежить від об’єму роботи і від моєї зайнятості в той час. Але я завжди іду назустріч, відкрита до нових і цікавих пряничних проектів.

Поділіться контактами, як зробити у Вас замовлення?

Пишіть в Instagram і у Facebook.

Також я на зв’язку за тел. +38066 786 18 34.

Ви робите доставку по Україні?

Так, по Україні надсилаю поштою наборчики і навіть букетики. Також самовивіз у Києві.

Які мрії щодо подальшого розвитку своєї справи?

Вчитись, розвиватись і розширюватись, щоб з домашньої міні-пекарні, де я сама собі пекар, декоратор і менеджер, виріс успішний бізнес, корисний і потрібний людям. Прянички у кожну родину!

А якщо серйозно, на порядку денному – розширювати мережу кав’ярень і закладів, яким будемо постачати вироби. На даний момент, ви можете придбати наші прянички з логотипом кав’ярні «Whitebeard Blackbird» на вул. Воздвиженській, 40, прянички у формі рожевих равликів у «Magic Snail» на м. Арсенальна, а також DC і Marvel супергероїв у нещодавно відкритому «Comics Cafe» по вул. Є.Чавдар, 18.

Нехай Вам все вдається! Що побажаєте нашим читачам?

Іноді доля підкидує вам нові цікаві можливості. Не опирайтесь, а щосили хапайтесь за них! А раптом вони ведуть до здійснення ваших мрій? Як прянички неодмінно ведуть до солодкого життя.