Zelenka – оригінальна натуральна приправа з пряної зелені без консервантів

Zelenka – оригінальна натуральна приправа з пряної зелені без консервантів

Як завжди, все геніальне - просте. Улюблені поколіннями трави у авторському поєднанні та особлива технологія їх приготування стали справжнім кулінарним шедевром і підкорили серця шанувальників смачної та корисної їжі. Варто спробувати приправу лише раз, і ви назавжди поповните ряди поціновувачів зеленої смакоти. Про магію, яку таїть в собі кожна баночка, нам розповів Артем Вербицький, один з засновників ТМ Зеленка.

Коли з’явився на світ бренд Zelenka?

Наш бренд  Zelenka з'явився у жовтні минулого року. Ми вирішили взяти участь у Food Fest, який відбувся 2 жовтня торік у Полтаві, і познайомити споживачів, городян міста, з нашою продукцією. Потрібна була назва бренда, тоді і народилась Zelenka — приправа зі свіжої зелені. Ця весела та проста назва (родом з дитинства) якнайкраще пасує до зеленої приправи та викликає позитивні емоції.

Яку мету ви ставили перед собою та як її реалізуєте?

На продовольчому ринку дуже багато приправ, смакових добавок, стерилізованих соусів довготривалого зберігання. По суті — це мертві продукти, хай і з гарним смаком та ароматом. Але ж ми знаємо завдяки чому вони такі привабливі: за рахунок не завжди натуральних ароматизаторів та штучних смаків. А тривалий термін зберігання забезпечують консерванти та домішки.

Наша приправа — це продукт, вироблений з натуральної свіжої сировини — пряних трав, які можна виростити у себе в садку чи на городі. Це трави притаманні нашій місцевості, які вирощували ще наші бабусі та дідусі. Тобто їх вживання є для нас традиційним, не екзотичним. Що це за пряно-ароматичні рослини? Це кріп, кінза, петрушка і базилік. На рахунок місцевості останнього можна посперечатися, але нагадаємо, що до Європи базилік потрапив десь у 4-му столітті до нашої ери, а слов'яни використовували його в якості лікарської рослини з кінця 17-го століття наших часів.

Крім того, останнім часом, українці та інші європейці активно пропагують та дотримуються здорового способу життя: кидають палити, займаються спортом та правильно харчуються, вживають натуральну їжу з мінімумом обробки. Великого розмаху набуло вегетаріанство. Виникла потреба у натуральній їжі. Тому, спираючись на свій кулінарний досвід, ми і вирішили запропонувати споживачам новий продукт, який буде натуральним, свіжим та смачним.  

Отже, Zelenka – це ароматна приправа, яку виготовлено зі свіжої листової зелені і законсервовано сіллю без додаткових хімічних консервантів. В залежності від виду приправи до її складу ще входять часник та червоний перець. Нам вдалося адаптувати сімейні рецепти смачної духмяної приправи та розробити такі, щоб задовольняли потреби споживачів у свіжій натуральній їжі.

Хто у вас в команді головний «чарівник», котрий знає ідеальні поєднання трав та спецій?

Рецептура та технологія приготування приправ – це винаходи та ідеї Марини (Марина Гончарова – мій партнер та рідна сестра моєї дружини Наталії). Вона має відповідну освіту і все, що готується у нашому цеху, готується за всіма відповідними правилами та технологією. Звісно, що створення нових та адаптація існуючих рецептів — це творча справа, яка потребує знань та вміння. Дегустуємо та вносимо корективи до рецептів усією родиною – у всіх нас різні смаки та вподобання, тому і рецепти  у нас з індивідуальним підходом до кожного. Виробляємо приправу для всіх, як для своєї родини, з любов'ю та повагою до себе та продукту.

Коли заготовляєте зелень та чи просто знайти постачальника гарної зелені?

На щастя, ми живемо на Полтавщині, в краю родючих земель, успішних фермерів та працьовитих людей. Тому проблеми з сировиною у нас не виникають. Частину зелені та овочі ми заготовляємо у сезон. Коли є потреба – закуповуємо необхідне в тепличних господарствах.

Які саме приправи пропонуєте та до яких страв вони підходять найліпше?

Ми виробляємо декілька видів приправи:

Zelénka (класична) – натуральна приправа, до складу якої входить пряно-листова зелень (петрушка, кріп, кінза, базилік), часник та сіль кухонна. Це, так би мовити, універсальна приправа, яку можна використовувати скрізь (для приготування закусок, перших та других страв тощо).

Ось рецепт найпростішого та найсмачнішого соусу: на стакан сметани додати за смаком 1-1/2 чайної ложки приправи. Дуже смакує до відварної чи запеченої картопельки.

Для любителів гостренького радимо Zelénka HotRed з додаванням до вище згаданих інгредієнтів червоного гострого перцю. Приправа надасть вашим стравам легкої пікантності та аромату червоного перцю, який особливо повно розкривається у гарячих стравах. Наприклад, додайте приправу за смаком у яловичий гуляш або овочеве рагу наприкінці готування, та насолоджуйтесь смаком та ароматом!

Для поціновувачів м'яса та більш пряного смаку ідеально підійде Zelénka Meat – вона відрізняється від класичної відсутністю базиліка та більшим вмістом кінзи. Дуже підходить для приготування страв з м’яса та маринадів до нього. Просто замаринуйте свинячі реберця або овочі (шампіньйони, баклажани, кабачки тощо) у маринаді з Zelénka Meat, бальзамічного укусу або соєвого соусу та рослинної олії. Стушкуйте або приготуйте страву на грилі і буде вам щастя!

Zelénka Light – ця приправа без додавання часнику. До її складу входять тільки пряно-листова зелень та сіль. Така приправа підходить для людей, які зовсім не вживають часник, або для тих, хто звик обідати в офісі, де аромат часнику вважається не прийнятним.

Green bouillon – суміш сухих запашних трав з пряним ароматом. Зв'язані разом пряні трави – це елегантне рішення використання приправ, яке дозволяє насолоджуватися їх смаком та прекрасним ароматом. Застосовують для ароматизації соусів, супів, тушкованих і варених страв. Ця приправа ідеальна як основа для бульйонів у піст, або для людей, що не вживають страв на м’ясних бульйонах. Крім того, трави легко видалити з каструлі – просто потягніть за мотузочку і ваш бульйон залишиться прозорим!

Чи правда, що приправи впливають на здоров’я, і навіть на настрій людини?

Так. Мало хто знає, але за допомогою спецій і трав можна прищепити позитивні риси характеру, усунути негативні, або небажані емоції. А ще, спеції можуть впливати на загальний стан, настрій, поведінку і реакції людини. Наприклад, кінза, що входить до складу приправи Zelenka-Meat, здатна підвищити стійкість до негативних проявів навколишньої дійсності. Її споживання навіть у невеликій кількості дасть можливість легко переносити нахабних, грубих, дратівливих людей. Адже ефірне масло, що входить до складу базиліка, впливає на емоційну сферу людини. Воно є найкращім у терапії стресу, різноманітних залежностей і хронічної втоми та покращує роботу травної системи. Якщо ви працюєте у важких морально-психологічних умовах, то ця пряно-листова зелень саме для вас.

Регулярне вживання зелені петрушки здатне покращувати пам’ять та розумову активність, а хлорофіл, що міститься у свіжому листі, є чудовим засобом для профілактики запалень у ротовій порожнині.

І, нарешті, кріп. За даними фахівців, його ароматичне масло найкраще підходить для психотерапевтичної роботи з діточками, для зняття та попередження дитячої тривожності. До речі, існує 5 спецій, які можна дитині до 3 років, і чотири з них входять до складу приправи Zelenka!

Наприклад, нашим дітям (а їм три та вісім років) до вподоби омлет з зеленою приправою.

І ще… завжди, коли ми влаштовуємо дегустації приправи, дуже часто саме діти приводять своїх батьків до нашого столика за покупками. Батьки тільки диву даються, руками розводять, та повторюють, що діти не люблять зелень і раптом… «мама купи смачну приправу». У готових стравах з Зеленкою діти не розрізняють ні гілочок, ні листячка, тобто нічого із тарілки вивуджувати та виколупувати виделкою не потрібно, є тільки приємний смак та колір, які подобаються дітлахам!

Яких новинок варто чекати, як плануєте розвивати власну справу у майбутньому?

Плануємо запустити іще такі приправи, як  ароматизована олія та оцет. Звісно, з натуральної сировини. Крім того, є й інші задумки по здоровому харчуванню, але про це іншим разом. Завжди головною оцінкою для нас була та є довіра і любов наших клієнтів. Саме завдяки їм та нашим партнерам ми надихаємось та шукаємо оригінальні рішення, вдосконалюємо рецепти та розробляємо нові!

Як можна замовити та придбати продукцію від ТМ Zelenka?

Замовити можна на сторінці facebook та instagram. Відправляємо поштою. У Полтаві доставка по місту безкоштовна, купити можна у «Сирній лавці». У Києві можна придбати у магазині «Добрый папа», що на Березняках, а також у магазинах «Кумис і масло» та «Щедре село».

З якої приправи порадите розпочати знайомство з приправами Zelenka?

Усе залежить від ваших уподобань: з часником чи без, гостреньку чи ні, з кінзою, чи базиліком. Обирайте самі. Що б ви не обрали, ваш вибір буде вдалим.

Що побажаєте нашим читачам?

Від імені нашої команди, хочемо привітати усіх з наступаючим Новим роком! Якщо є незавершені справи, то зараз саме той час, щоб довести їх до логічного завершення та  визначитися з планами на майбутнє. Бажаємо не зупинятися на досягнутому, займатися самоосвітою, розвиватися. Все, що ви робите, робіть з натхненням та любов'ю, і успіх не змусить на себе чекати. Ральф Уольд Емерсон сказав: «Кожен майстер колись був любителем». Всі ми починаємо з малого, не нехтуйте цим. Якщо ви послідовні і терплячі, то досягнете успіху. Ніхто не отримує все відразу: щасливий той, хто готовий почати з малого і старанно працювати...