Операція "Занурення у шоколад": як міцні українські горіхи з чипсам та сухариками конкурують

Операція "Занурення у шоколад": як міцні українські горіхи з чипсам та сухариками конкурують

Солодкі натуральні снеки з волоського горіху з'явилися на українському ринку харчових продуктів півроку тому, але їх вже можна знайти і придбати по всій країні. Молода компанія завзято бореться за здоров'я споживача і використовує тільки натуральні інгредієнти. А ще ретельно контролює якість власних солодощів і влаштовує перевірку знань своїм кондитерам.

Про труднощі виробництва, грандіозні плани, пропагування здорового харчування і ціль - пишатися продуктом з написом на етикетці "Вироблено в Україні" говоримо сьогодні з Олексієм Пархоменко – засновником та директором ТОВ Arkmen.

- Як і коли з'явилася ідея започаткувати фірму ARKMEN та виготовляти продукт на основі волоського горіху?

- Спочатку я займався переробкою цілого грецького горіха. Разом з однодумцями ми купили турецьку лінію по переробці горіху. Купували цілий грецький горіх, лущили і чистили його, фасували і сортували. Таким чином ми заробляли на послузі – очищення горіху. В нас вже сформувалась база постійних клієнтів, і процес був налагоджений. Проте завжди хотілось займатись чимось більш цікавим та креативним. Саме так ми почали пробувати виготовляти різні снеки з грецького горіху.

- Як придумали назву і що вона означає?

- Назва походить від мого прізвища – Пархоменко: pARKhoMENko.

- Розкажіть, яким був старт проекту: з чого починали і як налагоджували процес?

- Все починалось з проробки рецептів. На цей процес ми витратили багато часу, сировини і ресурсів. Перепробували близько 600 рецептів як солодких, так і солоних виробів. Таким чином ми визначились, що зупинимось на солодкому сегменті. Купили обладнання для смаження горіху і маленький напів-механічний глазуратор. Згодом визначились з батончиком Nutem і горішками Nutti. Спочатку всі виробничі процеси були механічними.

Читай также: Третьи в мире по грецким: все больше украинцев ведут ореховый бизнес

Вдосконалювати та автоматизувати виробництво почали після того, як детально проробили рецептуру та на 100% впевнились у якості продукту та смаку. Тоді придбали італійську автоматичну глазуратор-лінію, автоматичний датер та інше. Все це кардинально вплинуло на якість і потужність виробництва.

Наше виробництво розташоване в селищі міського типу Цибулів. На сьогодні в компанії працює 18 кондитерів, які відповідають за всю магію у виробничому цеху. І ми щомісяця влаштовуємо перевірку їхніх знань правил та технології виробництва. Є також бухгалтер, завскладу, торгові агенти. А найцінніша людина на виробництві - головний технолог, працює з нами від самого початку. Ця людина проробляла рецептуру з нуля і знає всі нюанси виробничого процесу.

- Як формували асортимент?

- Зараз в споживачам пропонуємо 3 позиції: батончик Nutem, горішки Nutti в біло-молочній та чорній глазурі. Це результат багатох проб та помилок. Щоб вийти на ці три позиції, ми виготовили приблизно 600 зразків ріноманітних кондитерських виробів: цукерок з різними наповнювачами, печива, макарун, трюфелів. Перепробували різні способи жарки горіху. Взагалі, першими продуктами, які почали продавати, були смажені волоські горіхи зі смаком червоного перцю, васабі та сиру.

Читай также: Шоколатье Илья Широков: когда стал заниматься шоколадом, решил - мои конфеты будут другими, не похожими ни на что

Ми не витрачали гроші на брендинг чи упаковку, а продавали наші горішки в пластикових стаканчиках. Коли я згадую це зараз, думаю, що це було дуже смішно. Звичайно ж, це тривало не довго, бо суперечило нашим цінностям здорового харчування.

Ми розуміли, що солоні горішки певним чином відносять до категорії закусок до пива, і вони конкурують з чіпсами, сухариками і т.д. Проте команда ARKMEN виступає за здоровий спосіб життя і жодним чином ми не хотіли працювати в описаному вище сегменті.

На мій погляд, дуже важливо, щоб в компаніях були свої цінності, а їхні продукти цю цінність пропагували. Тож ми обрали найкращі три позиції, інвестували в брендинг, пакування і все інше. Як показала практика, це дуже важливо, адже унікальна та якісна упаковка це 50% успіху.

- Важко було спочатку і що для вас змінилося зараз?

- Спочатку завжди важко. Справа, яку легко розпочати, навряд чи досягне успіхів. Складності були на кожному кроці - від виробничого цеху до полиць магазинів.

По-перше, це труднощі на виробництві. Ми безкомпромісні, коли мова йде про якість, тому мали досягти високого рівня якості на виробництві – тільки свіжа сировина та правильна обробка продукції. Це все потребує постійного і ретельного контролю. Нині 70% процесу автоматизовано, і наділі наша мета: повністю автоматизувати процес.

Читай также: Топ-10 фуд-блогеров Украины

По-друге, дистрибуція. ARKMEN – молодий бренд і нам важко боротись з кондитерськими гігантами України за місце на полицях у великих мережевих супермаркетах. Проте ми знаємо наш сегмент і цільову аудиторію, тож чітко знаємо, де наш продукт має продаватись. Перші 2 місяці ми працювали в мінус, витрачаючи гроші на логістику маленьких партій. Тоді головне було розкрутитись та почати продавати.

Перша партія солодощів поїхала на заправки ОККО в серпні, а сьогодні наші солодощі можна знайти в більш як у 500 точках по всій Україні. Це локальні супермаркети, кінотеатри, приватні кафе, аеропорт Бориспіль та інші. Наші торгові агенти постійно подорожують Україною та шукають нові точки збуту, щоб все більше українців могли насолодитись смаком наших солодощів.

По-третє: коли продукт ТМ ARKMEN потрапляє на полиці магазинів та кафе, виникає наступна перешкода – люди не знають, що то таке і з чим його їдять. Саме тому нам дуже важливо підвищувати рівень впізнаванності бренду. Мільйонних бюджетів на рекламу в нас немає, тож обходимось тим, що маємо. Беремо участь у всіх можливих ярмарках, фуд-маркетах, фестивалях. Це чудовий спосіб познайомити людей з нашою продукцією, а також почути відгуки та пропозиції. Також організовуємо дегустації на ярмарках і у точках продажу.

Оскільки нинішній споживач частіше дивиться на екран телефону, ніж довкола себе, то активно працюємо над розвитком бренду в соцмережах.

Нині потужності виробництва такі, що можемо виробляти 3 тисячі батончиків та 6 тисяч тубусів в день.

- Продукція ARKMEN — що це ... корисна і поживна добавка до раціону, перекус? Розкажіть, коли солодкі снеки краще споживати?

- Ми наслідуємо тренд – їж просте, зрозуміле та здорове. Це має стосуватись і солодощів. Склад продукту дуже простий, натуральний і органічний. Горіхи у шоколаді - це гарна заміна солодощам, що містять ненатуральні складові та добавки.

За рахунок горіхів, наш продукт висококалорійний. Він поживний, містить багато вітамінів і корисних мікроелементів. І його краще споживати – завжди.

Читай также: Особенные кексы от особенных людей

Ми спеціально розробили коробку у формі тубуса, щоб продукт було легко брати з собою і їсти усюди. Так нічого не кришиться, не випадає, і споживач не смітить. Тубус зручно брати з собою в дорогу: його можна поставити на підставку для стаканчиків у машині.

Сьогодні вже знаємо, що деякі клієнти Еко-Лавок купують цілий блок батончиків та щодня дають по батончику дітям до школи. Такий перекус набагато корисніший, ніж батончики світових гігантів, вміст цукру в яких зашкалює. У нашому батончику всього 1,5 грама цукру.

А ще це чудовий солодкий подарунок для тих, кому обридли рафаелло, ферреро роше тощо. У якості подарунка наші солодощі в унікальній упаковці користуються попитом. Продали вже приблизно 35 тисяч тубусів та 50 тисяч горіхових батончиків.

- Розкажіть, чим ще особливі ваші горіхові шедеври? Як довго зберігаються?

Насправді, особливість в простоті. Коли ми тестували різні рецепти, то зрозуміли що неможливо і не потрібно вигадувати велосипед. На ринку вже є все, що можна було б придумати, навіть, цукерки з білими грибами. А коли йде мова про горішки в шоколаді, то це виключно арахіс, фундук або мигдаль. Грецький горіх не використовується через те, що він гірчить. Ми знаємо секрет, як цієї гірчинки позбутися: під час правильної обробки та смаження, знімаємо з ядер волоського горіху шкірочку, яка дає гіркість.

Термін зберігання солодощів 6 місяців.

- Де берете всі необхідні інгредієнти і як перевіряєте якість?

- Горіх ми купуємо цілий, самі його лущимо та переробляємо. Молоко екстра якості та мед – поставляє ТОВ Кищенці, пшениця першого гатунку від ТОВ Лани України, а шоколадна глазур - імпортна. Вся сировина яку ми використовуємо має сертифікати якості міжнародних стандартів. Тож всі інгредієнти пройшли нашу ретельну перевірку. До речі, наш продукт теж має міжнародний сертифікат якості ISO.

- Що вас надихає створювати нові смаки?

- Надихає український ринок. Ми аналізуємо, чого немає на ринку та чого хотілось би людям, проводимо паралелі з ринками Європи та Америки, і ставимо за ціль рухатись в напрямку потреб споживача.

- З чим можна поєднувати горіховий снек?

Читай также: Teatime: как пьют чай в разных странах мира

- З чаєм, кавою та іншими гарячими напоями, а також вчивати як самостійний продукт.

- Як відреагували споживачі на горіх у шоколаді?

Як на новинку, то люди відреагували дуже добре. Зараз вже 6 місяць як ми на ринку та замовлення завжди стрімко зростають – тому можемо сказати що споживачі відреагували позитивно. Всі в захваті від упаковки та брендингу.

- Які плани щодо фірми?

Плани на майбутнє грандіозні. По-перше, це використовувати потужності виробництва по цим позиціям на 100%. Виготовляти корисний продукт з органічної сировини екстра якості, не використовуючи хімічних добавок та підсилювачів смаку, виготовляти цей продукт по доступним цінам, у великій кількості та упаковувати його в класну, стильну упаковку і з гордістю писати "Виготовлено в Україні".

По друге, розширити асортимент: ввести ваговий товар, в тому числі печиво. І це мають бути цікаві, і водночас прості смаки по доступним цінам.

І звичайно ж експорт. Зараз ми набираємось досвіду, аналізуємо продажі нашого продукту, вдосконалюємо виробництво, готуємось до виходу на міжнародний ринок.

- Що побажаете нашим читачам?

- Бажаю, щоб кожний не боявся створювати щось нове. Зараз не простий час, але потрібно у недоліку бачити перспективу і можливість. Реалізуйте свої ідеї та втілюйте мрії, підходьте до всього з щирістю і відкритістю, і все вийде. Можливо не одразу, але вийде!

Чим більше нових ідей будуть втілювати в життя українці, тим сильніші ми всі будемо!