Замість ліків — пийте чай: корисні поради від досвідченого українського травника

Замість ліків — пийте чай: корисні поради від досвідченого українського травника

Його особистій компанії немає й року, але попит на розробку індивідуального трав'яного чаю вже є. Із зібраних власноруч українських трав молодий підприємець компонує натуральні чаї спрямованої дії, тобто такі, що тонізують, заспокоюють, додають сил та бадьорості, і, звичайно ж, допомагають швидше одужувати під час хвороби.

Про те, що чай з трав може бути не тільки корисним, а й смачним, про «наполеонівські» плани щодо розвитку власної справи говоримо з Вадимом Жигуном, гербалістом (гербалізм — наука, що вивчає цілющі властивості трав — прим.ред.) та засновником бренду Zhygun Herbs.

- Як і коли з'явилася ідея виготовляти чаї з різних зборів трав на продаж?

- Ідея з'явилася на початку 2017 року, коли я захворів і зробив собі чай для швидшого одужання. Вилікувався за 2 дні. Дав спробувати друзям, вони сказали, що це неймовірно смачно і до того ж працює. Мене завжди дуже турбувало, що люди при найменших недугах одразу використовують ліки. Тому я вирішив показати, що лікуватись можна природою.

- З чого починали власну справу?

- Почав я дуже давно, років 300 назад. Не дуже вірю в чисту езотерику, проте точно знаю, що все пов'язано воєдино. Мені казали, що в минулих життях я теж вивчав трави. До того ж цим займались прабабуся по батьківській лінії і бабуся по материнській. Тому знання про трави засвоюються дуже швидко. Я багато читаю відповідної літератури, спілкуюсь з досвідченими травниками. І ще багато чого мені підказує сама природа.

Zhygun Herbs я почав з вивчення правильного заготування сировини. У бабусі в Полтавській області все літо 2017 року збирав і сушив трави. Так я дізнався, як відрізняти правильно підготовлену сировину. В той же час вивчав рецепти, які вже використовуються, аналізував і доповнював їх. Восени для моєї справи розробили дизайн логотипу та етикеток і я заявив про свій продукт.

- Виходить, що самостійно розробляєте унікальний склад трав'яного чаю, компонуєте його та придумуєте назви для кожного виду збору?

- Так, всім займаюся я. Звіряю інформацію з власними відчуттями. П'ю окремі трави, замірюю пульс, аналізую реакцію тіла, та підбираю такі компоненти, що не суперечать одне одному. Назви на етикетках написані російською мовою, тому що вони народжені у повсякденному житті. Наприклад, я жив з сусідом, який зранку вітався зі мною “добрейшее утречко”. Коли я задумався, як назвати чай для кращого пробудження і активності, то відповідь вже була готова.

- Які трав'яні чаї ви пропонуєте та чим вони відрізняються від аптечних трав'яних зборів та асортименту супермаркетів?

Читай также: Почему кипятить воду повторно - опасно

- Всі чаї представлені на сторінках у соцмережах. Відмінність у тому, що я відбираю найкращу сировину і розробляю індивідуальні рецепти. Дуже рідко можна зустріти дійсно правильно підібрані компоненти у чайному зборі. Часто у складі аптечного чаю, який мав би пробуджувати, є ромашка, меліса або лаванда. Але ж ці компоненти для кращого засипання?! Жоден (!) компонент я не добавляю просто для аромату, смаку чи зовнішнього вигляду.

- Що приховується за словосполученням «чаї спрямованої дії»?

- Правильно підібрані трави. Є багато трав, схожих за властивостями. Наприклад: меліса і м'ята, ромашка і календула, гісоп і шавлія. Якщо їх вдало поєднати, то ефект буде сильніший. Що я і зробив.

- Ви зайняли специфічну нішу. Наскільки трав'яні напої користуються попитом в українців?

- Переважна більшість все ж споживає чорний і зелений чаї. Але я не вибираю легкі шляхи. Я проводив опитування і дізнався, що багато хто не любить трав'яні чаї через їхній смак. Точніше через його відсутність. Це я і вирішив змінити. А ще я хочу допомагати людям бути здоровішими і активнішими. Каву пити натщесерце не дуже корисно, проте прокинутись хочеться. Тому я розробив тонізуючий чай “Добрейшее Утречко”. Одна його порція активує роботу серця, мозку, шлунку.

Читай также: Новый фаворит блоггеров - чай матча

Щодо чаїв для дітей, то їм дуже подобається заспокійливий “Добрейший Вечерочек”. А ще “Легкие Легкие” часто рекомендую для інгаляцій.

- Що вас надихає розробляти нові смаки та аромати?

- Нові композиції я роблю на замовлення людей. Наприклад, “Легкие Легкие” зроблені саме так. Знайома кинула палити і вирішила почистити легені. Я зробив цей чай. Він мені так сподобався, що вирішив залишити на постійній основі.

- Як і кожна ручна праця, ваша робота дуже кропітка. Вам хтось допомагає?

- Своїм прізвищем я назвав компанію не просто так. Хочу, щоб це була сімейна компанія. Все ж таки вже є передумови для цього. Цим я віддячую минулим поколінням і передаю знання новим. Мені допомагає рідна сестра: просуває сторінку в Instagram. Допомагає кохана. Навіть двоюрідний брат літом ходив зі мною на збори, хоч в нього є своя робота. При необхідності буду підключати людей зі сторони, але сімейну атмосферу хочу зберегти.

- Які цікаві моменти були за період розвитку власної справи?

Читай также: Чтоб вкусно и полезно: как нужно заваривать чай

- Найцікавіші моменти відбувалися під час збору сировини. Якось мені дуже сподобалася одна рослина, але я не знав її. Я зірвав пучок, забрав додому і повісив сушити, щоб потім дослідити. Зранку я прокинувся і дивлячись на пучок спитав про себе: хто ти? «Шавлія», - почув я. Я одразу схопив телефон, погуглив і побачив цю саму рослину.

- Вадиме, ви прихильник здорового способу життя. Тож чай з трав для вас - це...

- Спосіб показати, що здоровим бути легко і смачно. Більшість людей вважає, що здоровий спосіб життя — це важко: спортзал 4 години на тиждень, біг — 6 годин, постійне читання етикеток, підраховування калорій та жування зелені. Насправді, це легко. Хоча, зізнаюсь, і я читаю етикетки.

Я майже кожного дня, бо іноді лінь, роблю зарядку впродовж 30 хвилин і споживаю мінімум 50% їжі у сирому вигляді. Це легко вдається. Наприклад, ви хочете кашу з м'ясом. Робите кашу з м'ясом і кришите туди свіжу капусту і доступну зелень у співвідношенні 50/50. Ну і звісно, я п'ю чай з трав.

- Які традиції та церемонії чаювання вам до вподоби?

Читай также: Teatime: как пьют чай в разных странах мира

- Я експериментатор. Тому мені подобаються нові підходи, хоч і без класики, звісно, нікуди. Цікаво чаї розкриваються у сифоні. Як саме, розказую на презентаціях. А ще полюбляю холодне заварювання. Так чай залишається повністю живим, не руйнуються корисні компоненти і зберігається аромат.

- Як вважаєте, у чому секрет успіху вашої справи та які плани далі?

- Я не вважаю, що досяг успіху. Але стратегія в тому, щоб тримати високий рівень якості за середню ціну, відгукуватись на індивідуальні запити і знати, що ти добре робиш свою справу. Плани наполеонівські. Сподіваюсь, скоро побачите.