З полуницею, кропивою і раками: борщ на фестивалі в Опішні

З полуницею, кропивою і раками: борщ на фестивалі в Опішні

Минулої суботи в колоритному селищі Опішня на Полтавщині пройшов черговий гастрономічний фестиваль, присвячений одній з головних страв української кухні - борщу. Протягом дня на території еко-агросадиби зварили та з'їли сотні літрів страви. 

Читай также: Названы 5 самых полезных блюд украинской кухни

Зважаючи на особливість регіону, а Опішня славиться розписним посудом з глини, фестивалю дали назву "Борщик у глиняному горщику".

У приготуванні традиційної української страви в глиняних горщиках змагалися 38 кулінарів з усієї України. Варили за рецептами, що передаються у родині з покоління в покоління, акцент, звичайно ж, на виключно натуральних та свіжих продуктах.

Які були незвичайні інгредієнти борщу та що пропонували до нього

Загалом кухарі представили гураманам 50 видів борщу. Серед незвичайних інгредієнтів, які додавали у першу страву, були: галушки, груші, полуниця, лимон, мед, раки, м'ясо качки, карасі, кропива, гриби і навіть самогон. 

До борщу пропонували також: вареники, гречаники, вергуни, шулики, качану кашу, домашнє вино, хреновуху, бутерброди з салом та часником.

Кажуть, що за час дегустацій гурмани з'їли кілька тисяч порцій популярної української страви, але при цьому вони встигали не тільки смакувати борщем, а й старанно записували нові рецепти.

Для відвідувачів також влаштували майстер-класи з приготування борщу в глиняному горщику у печі. А кухаря-переможця визначили тільки тоді, коли з'їли весь борщ.

Коли їхати смакувати борщем знову

Організатор заходу Олена Щербань каже, що це вже п'ятий смачний етнофестиваль-квест. Жінка - етнолог, керамолог, кандидат історичних наук і дослідниця традицій використання глиняного посуду в культурі харчування українців. Тож власної зацікавленності в такому заході не приховує. Фестиваль спеціально проводять, щоб подивитися що так як готують в різних областях країни, а ще відкривати нові рецепти страв.

Свято "Борщик у глиняному горщику" вийшло цікаве та смачне. Тож якщо любите борщ і шукаєте нові його смаки, обов'язково приїжджайте в Опішню в серпні, але вже у наступному році.

Море гастрономічних вражень та емоцій вам гарантовані!