Агродизайн: огірки-зірочки, яблука-серця та кубічні кавуни

Агродизайн: огірки-зірочки, яблука-серця та кубічні кавуни

Фігурні овочі та фрукти у формі серця, зірочки чи квадрата, та навіть з еко-написами на шкірці на кшталт слова "Love" вже вирощують і в Україні. Займається дизайнерською городиною агроном-фітопатолог Валерій Подольський разом з товаришем Сергієм Вяхірєвим. Вони перші та єдині, хто вирощує фігурні плоди в Україні.

Рік тому підприємці вперше спробували штучно змінювати форму овочів та фруктів у процесі їх росту. Експериментували на кавунах, надаючи їм форми кубу. Квадратні кавуни розійшлися на ура. Тепер настала черга яблук, огірків та баклажанів. Баклажани та яблука чудово виглядають у формі серця, огірки - швидко перетворюються на зірки.

І головне, що такі фрукти та овочі користуються популярністю у ресторанів та дизайнерів з оформлення вітрин і в Україні, і в Європі. Огіркові зірочки, наприклад, дуже оригінально виглядають у салаті, урізноманітнюють овочеву нарізку. А бутерброд із таким зірковим огірком - чудовий спосіб заохотити дітей їсти більше корисних овочів.

Як огірок стає зіркою, а кавун - квадратом

Читай также: 10 фактов об арбузе, которые вас удивят

Секрет унікальної форми - у технології вирощування, яку Валерій та Сергій запозичили в агрономів Сходу та трохи допрацювати на свій лад. Ідея трохи втрутитися у природу і допомогти плодам показати себе по-новому прийшла до Валерія… в музеї, коли роздивлявся творіння Сальвадора Далі. Зараз він навчився сам і готовий показати іншим, як саме конструювати овочі та фрукти різних чудернацьких форм.

Ще зелені овочі та фрукти прямо на грядці і дереві поміщають у міцні контейнери, необхідної форми. Агроном самостійно створив макети майбутніх контейнерів з харчового полікарбонату і знайшов підприємство, яке їх виготовило.

Через деякий час пристосування знімають, а овочі та фрукти залишаються фігурними. Огірки набувать форми протягом 3-4 днів, а звичайні яблука перетворюються на серця через два місяці. У наступному році бізнесмени планують вирощувати звичайний салатний помідор у формі серця.

До речі, плоди оригінальної форми такі самі смачні та соковиті, як і традиційні.

Де застосовують незвичайні фігурні плоди

Мода на фігурні плоди прийшла до нас із Азії. В країнах Сходу найчастіше для надання оригінальної форми використовують: кабачки, гарбузи, дині, томати, інжир, груші, лимони та інші цитрусові. Лимон та лайм у формі зірочок - гарна прикраса для коктейлів. Фігурний інжир, помідор та кабачок - вишуканий декор для різних страв, сирних тарілок, м'ясної нарізки.

А ще там, наприклад, можна побачити грушу в формі Будди, кавун, схожий на голову Дональда Трампа, кабачок — у формі футбольного м'яча. І це, звичайно, більше елементи мистецтва. 

Читай также: В Хельсинки открылся магазин, где продают только огурцы

Українські ж кубічні кавуни стали чудернацькими прикрасами на низці весільних святкувань. Креативний продукт, вдало підібраний організаторами весіль, дивував молодят та їхніх гостей.

Смачні українські яблука у формі серця, як сподівається агроном і засновник компанії "Ательє Cubo Blanco" Валерій Подольський, гідно замінять традиційні валентинки до Дня закоханих.

За матеріалами AgroPortal.ua