Гурманимо у вересні: які фудфестивалі варто відвідати

Гурманимо у вересні: які фудфестивалі варто відвідати

У вересні продовжуємо знайомитися зі стравами української кухні, гастрономічними традиціями нашої країни та унікальними крафтовими продуктами від виробників з різних куточків України. 

Більшість із цих фудфестів є традиційними й проводяться протягом багатьох років, але, можливо, про якісь із них ви ще не чули. Тож знайомтеся, обирайте і мандруйте країною за новими смаками.

Що, де і коли

Дуже багатим на фестивалі виявилось цьогоріч 8 серпня. Цього дня у різних куточках країни проходитимуть одночасно аж 5 смачних фудфестів.

Фестиваль крафтових продуктів "Zrobleno. Крафтові виробники"

Відбудеться 8-9 вересня у рамках святкування Дня міста Дніпра. Є нагода скуштувати різноманітні крафтові смаколики: напої, сири, ковбаси, джеми, соуси, в'ялені томати, органічне вино, медовуху тощо.

Дегустувати продукти та страви приходьте з 10 ранку до 21:00 на Набережну Дніпра.

Сирний маркет від Всі.Свої Гастрономія у Києві

Проводитимуть 8–9 вересня і обіцяють зробити ці два дні надзвичайно сирними, пікантними та винними.

У меню: і добре знайомі вам українські крафтові сири, і знайомство з новими його виробниками, і найкраще українське м’ясо, соуси та солодощі, і вино разом з іншими алкогольними напоями. Скучили за сматочками Гауди, камамбера і бринзи під солодким варенням з груш або бузини? Тоді вам сюди! 

Читай также: Факты о сыре, которые вас удивят

Коли: 8-9 вересня з 10:00 до 21:00.

Де: Десятинна, 12

Вхід вільний.

Міжнародний фестиваль дерунів у Коростені

Картопляні млинці, які в різних регіонах називають також дерунами, бульбовниками, драниками, струснями, - дуже поширена страва на Поліссі. Її настільки шанують у Коростені, що навіть встановили тут пам'ятник Деруну. А десятий - ювілейний фестиваль дерунів вартий того, щоб на один день вирушити до міста Коростеня Житомирської області. Вже тільки заради того, щоб побалувати себе смачними стравами і навчитися правильно їсти деруни, порозважатися на кулінарних майтер-класах і потанцювати на концерті.

У програмі Дня деруна також:

  • дегустації десятків видів дерунів (деруни українські, поліські, «з викрутасами», деруни від мера міста, депутатські, козацькі, англійські, польські, німецькі, соціальні, халявні та багато інших);
  • новий рекорд і презентація найбільшого деруна в Україні;
  • майстер-клас з приготування дерунів проведе... міський голова!
  • працюватиме школа-дерунярства;
  • кулінарне шоу на колесах;
  • дерунянська лотерея тощо.

До речі, на першому міжнародному фестивалі дерунів 10 років тому встановили рекорд з випікання найбільшого деруна в Україні, який важив 118 кг. Чим дивуватимуть цьогоріч і хто зможе вступити до Клубу любителів дерунів? Відвідайте і дізнаєтеся!

Коли: 8 вересня 2018.

Де: парк культури і відпочинку «Древлянський», вулиця Грушевського.

Вхід: вільний.

Гастрофест "Дунайські гостини" у місті Вилкове Одеської області

8 вересня унікальний гастрономічний фестиваль об’єднає рестораторів, місцевих виробників продуктів, кращих українських шеф-кухарів, відомих експертів, food-блогерів та справжніх гурманів. У програмі фесту: традиційні та нові страви на їхній основі, гастрономічні відкриття та екстрим.

Під час свята готуватимуть та продаватимуть екологісно чисті сезонні продукти. А ще обіцяють встановити новий національний рекорд з приготування найбільшого об’єму рибної юшки за унікальною місцевою рецептурою і безкоштовно частуватимуть нею всіх гостей. Для гурманів заплановані дегустації та екскурсії на полуничні грядки, рисові чеки та виноградні плантації на островах дельти Дунаю. І найцікавіше - справжня дунайська рибалка.

Коли: 8 вересня з 9.00 до 21.00

Де: м. Вилкове, вул. Свято-Миколаївська.

Фестиваль борщу

Фестиваль «Борщ'їв» відбудеться 8 вересня у місті Борщів Тернопільської області. Чому тут? Бо саме борщу містечко завдячує своєю назвою. Легенда розповідає, що у великому казані з борщем місцеві мешканці нібито втопили татарина, якому не сподобалась місцева кухня.

І тепер раз на рік Борщів стає столицею традиційного українського наїдка. Тут проводять гастрономічний фестиваль "Борщ'їв" і одночасно хизуються красою українських вишиванок. 

Читай также: З полуницею, кропивою і раками: борщ на фестивалі в Опішні

Близько півсотні навколишніх сіл представляють свій борщ, який за самобутніми рецептами "творять" місцеві господині вже не одну сотню років.

На фестивалі “Борщ’їв-2018” відомі артисти та представники влади готуватимуть український борщ у 200-літровому казані на багатті. Стравою пригощатимуть всіх охочих. До борщу традиційно пропонують пампушки та інші смаколики національної кухні.

Пивні фестивалі вересня

14-16 вересня любителів крафтового пива запрошують в місто Мукачево, де пройде ІІІ пивний фестиваль Закарпаття – “Варишське пиво”.

Спеціальне тематичне пивне меню до свята будуть готувати 8 ресторацій і шеф-кухарів. До пива готуватимуть: курячі крильця, баранячі і свині ребра, крумплі на шпорі, перепілок смажених і копчених, ковбаски, рульку, гурка, свинячі вушка, овочі на грілі, овочі у фрітюрі, кнедлики з соусами і гарнірами, тушену капусту, м’ясні нарізки (бастурма, хамон), мариновані закуски (сир гермелін, ковбаски утопенце), різноманітні сири до пива, рибні і сирні палички, в’ялену, копчену, сушену рибу і раки тощо.

Коли: 14-16 вересня 2018 року з 11:00 до 22:00.

Де: м. Мукачево, парк Перемоги

Вхід на територію фестивалю пива вільний!  

Читай также: Как открыть свою пивоварню и почему украинский крафт — такой сладкий

Посмакувати крафтовим пивом можна буде і у Дніпрі. 22-23 вересня тут відбудеться фестиваль культури крафтого пива Craft Культура. Пивоманів порадують пивом різних сортів, які виготовляють 30 кращих пивоварень країни. І для порівняння можна буде продегустувати імпортний хмільний напій. У програмі фестиваля: майстер-клас з пивного фудпейрінгу, зустріч з пивоварами та дегустації.

Коли: 22-23.09

Де: м. Дніпро, вул. Херсонська 7, "Дніпро Арена".

Фестиваль NALIVKA Craft Beverage Festival

Крафтові напої - наливки та настоянки можна буде скушутвати на єдиному масштабному фестивалі NALIVKA Craft Beverage Festival.

Місцеві, регіональні та міжнародні виробники представлять кращі лінійки напоїв. Крафтове вино, дистиляти, наливки, настоянки, лікери, пиво, сидри, лимонади та соки заповнять більше 70 стендів протягом двох днів в центрі столиці на Співочому полі.

Любите смакувати сидо та слухати живу та драйвову музику, дивитися кіно? Тоді вирушайте на фестиваль. У програмі також майстер - класи, лекторій та дегустації під керівництвом експертів, смачні та вишукані страви на різний смак та вподобання.

А ще обіцяють концертну програму Cover Rock Festival “WORLD ROCK IN THE UKRAINIAN STYLE”, із хітами з визначних епох року та рок-н-ролу.

Коли: 22-23 вересня з 12.00 год.

Де: на Співочому полі, м. Київ.

Вхід: платний - 150 грн.

Що робити сироманам, каволюбам і веганам

Фестиваль крафтових сирів Cheese Awards Day 2018 на ВДНГ

Зустріти крафтових сироварів як початківців, так представників сімейних ферм і сироробних господарств з усієї країни можна буде 22 та 23 вересня у Києві. Під час другого фестивалю крафтових сирів Ukraine Cheese Awards Day 2018 вони пригощатимуть гурманів кращими своїми продуктами. І вам варто дегустувати всі запропоновані сири, бо відвідувачі голосуватимуть за кращого сировара і смачніший сир. А зоряні кулінари в складі журі визначать переможців у 26 номінаціях.  

Читай также: Сырная тарелка: 6 основных правил ее составления

Три причини відвідати фестиваль:

  1. дізнатися основні правила фудпейрінгу: як краще поєднувати вино та сир;
  2. взяти участь у кулінарних майстер-класах з приготування страв з сиру;
  3. навчитися варити сир самостійно.

Коли: 22-23 вересня з 10:00 до 20:00

Де: Київ, п-кт Академіка Глушкова, 1

Вхід: безкоштовно.

Кавомани їдуть до Львова

13-16 вересня поціновувачів кави запрошує славне місто лева на Lviv Coffee Festival 2018. 11 років поспіль смакувати натуральну справжню каву тут збираються кілька сотен тисяч гурманів. Бо з кави починається ранок, приходять цікаві ідеї, зароджуються почуття і зав'язуються знайомства. Ви теж маєте нагоду випити філіжанку ароматного напою і взяти участь у всіх заходях фестивалю: 

Читай также: Кофе, который просто обескураживает

  • у чемпіонаті баріста з приготування кави у джевзі, з помелу кави, лате-арту тощо;
  • у дегустаціях різних видів кави та смаколиків до неї;
  • поринути в історію виникнення кави, побачити як та на якому обладнанні її готують на КаваExpо;
  • у велозаїзді Кавова велоМиля;
  • посмакувати та придбати найароматніші сорти кави, оригінальні кавові коктейлі та найсмачніші солодощі до кави на кавовому ярмарку. І ще багато цікавого можна робити разом з кавою, але про це розкажуть на фестивалі.

Коли: 13-16 вересня з 10:00 до 22:00.

Де: проспект Свободи, площа Музейна, місто Львів.

Фестиваль веганської культури Kyiv Vegan Бум

Розрахований не тільки на прихильників такого способу харчування, а й для тих, то хоче дізнатися більше про веганство. Великий веган-маркет и фудкорт, майстер-класи від шеф-кухарів кращих вег-закладів. А ще — показ еко-шуб від українських брендів, для створення яких не використовували хутро тварин. І порадує відвідувачів концерт. Виступатимуть: проект Марка Галаневича із "ДахиБрахи" Oy Sound System, Indytronics, Roll Models, Cherry-merry.   

Читай также: 5 изумительных рецептов конфет для веганов

Де: "Всі. Свої" (вул. Десятинна, 12)

Коли: 30 вересня - 1 жовтня

Вхід: плата за квиток за принципом "скільки хочеш".

І на останок нагадаємо, що до 30 вересня триває фестиваль вуличної їжі «Гастро причал» на Річковому вокзалі у Києві. Ловіть тепло і можливість прогулятися набережною Річкового вокзалу, поплавати на теплоході та просто гарно і ситно провести час з рідними чи друзями.

І нехай вересень буде смачним та щедрим на приємні враження!