Яке воно - українське органічне молоко: 3 постулати

Яке воно - українське органічне молоко: 3 постулати

Яскраве коло - перше, що кидається в очі, коли бачиш пляшку молока чи кефіру, пачку масла і баночку сметани від українського виробника з Житомирщини. Кольоровою літерою "О" марковані 24 види продукції: натуральне молоко, кефір, ряжанка, сметана, питні йогурти, молочний напій з какао, масло, бринза, сир кисло-молочний та твердий. Виявляється О - означає органічне! 

Чим відрізняється органічне молоко від звичайного? - запитали ми виробника і отримали купу корисної інформації.  

Про особливості виробництва органічних молочних продуктів розповідає директор ТОВ "Органік Мілк" Олена Стретович.

- Як і коли виникла ідея зробити акцент на органічному молоці? Та й що нині мається на увазі під словосполученням "Органічне молоко"? Тобто що таке "О"?

- Свого часу засновник компанії Олександр Ющенко відвідав виставку органічних продуктів у Німеччині, захопився ідеєю і, розуміючи, що наша сировина є унікальною за показниками якості та чистоти, вирішив організувати подібне виробництво в Україні. Так у серпні 2013 року розпочалося будівництво заводу з переробки власного органічного молока. І вже в травні 2014 року випустили першу продукцію.

Зараз компанія «Оrganic Milk» входить в структуру вертикально інтегрованих компаній, які займаються виключно органічним землеробством, тваринництвом та переробкою.

Фактично ми стали піонерами в Україні в створенні молокопереробного заводу, який спеціалізується тільки на органіці. Напочатку сказати однозначно, що цей проект буде успішним, було дуже складно. Ринок органічної продукції в Україні тільки почав розвиватися, не було даних, від яких можна було б відштовхуватися в розрахунках. Але вже через місяць роботи стало зрозуміло, що це був правильний крок, що на ринку давно сформувався відповідний запит. Ми перші стали діяти в рамках продуктивного ланцюжка "від лану до столу" тобто від власного виробництва сировини до просування продукції на ринку. 

Тому і наш логотип «О» - означає не лише органічне, а й символізує наше замкнуте коло виробництва.  

Читай также: Молочные продукты в нашем рационе: польза каждый день

- Особливість вашої продукції у чому?

- Всі інгредієнти, які використовуємо у нашій продукції, виключно органічного походження та найвищої якості. Для будь-якої людини, в тому числі і для дітей, кращого не побажаєш. Молоко-сировина має високі показники якості, які вдвічі кращі за затверджені показники європейського зразка. У виробництві не використовується жодних барвників, стабілізаторів, консервантів та підсилювачів смаку. І у нас є всі належні сертифікати щодо якості та дотримання стандартів.

- У чому специфіка органічного тваринництва?

- При виробництві органічного продукту харчування обов'яково треба дотримуватись таких умов:

  • На полі — заборонено використання синтетичних добрив, пестицидів, гербіцидів, інших штучних речовин та ГМО, стимулювання росту та кількості продукції.
  • У тваринництві — заборонено використання гормонів росту, лактації, генно-модифікованих кормів та синтетичних домішок у корми. Забороняється утримувати тварин у негуманних умовах.
  • При переробці продукції — заборонено використання синтетичних домішок: консервантів, стабілізаторів, барвників, ароматизаторів, покращувачів смаку.

На органічній фермі Галекс-Агро телята віком до 4-х місяців випоюються виключно молоком. Тварини перебувають у природних умовах, багато рухаються і нарощують масу природним шляхом. До корму у жодному разі не додають гормони росту, харчові добавки та мочевину. 

Читай также: ТОП-10 причин полюбить кефир

- Де находяться завод та ферми? Які породи корів вирощуєте? Які технології застосовуєте для виробництва молока, кефіру, сиру та їх зберігання?

- Виробничі потужності знаходяться в м.Баранівка, Житомирської області. Маємо власні органічні ферми у селах Гульськ, Городище, Смолдирів. Розводимо корів швейцарської породи симентал, поголів’я - 5 тисяч, з них 2,5 тис. голів дійного стада. Симентальська порода вирізняється високими показниками м’ясної та молочної продуктивності тварин.

У виробництві продукції використовуємо новітні технології та європейський досвід, але зберігаємо традиції поколінь нашої країни. Наприклад, тверді сири, як і інші наші продукти, особливі тим, що для виробництва використовуються виключно органічні інгредієнти, а дозріває сир 50 діб.

Кожен продукт у нас виготовляється під замовлення від контрагентів. Тож на складі не затримується.

- Молоко, кефір та інші ваші молочні продукти розраховані тільки на українців?

- Наша філософія — виробляти якісні продукти в першу чергу для українців. Тому експорт для «Organik Milk» не є пріоритетом. Хоча наприкінці 2015 року почали поставки в Об’єднані Арабські Емірати. Поки що це невеликі обсяги, але вони постійно зростають. Також в планах експорт до Саудівської Аравії, США та Йорданії. 

Читай также: Хороший йогурт: 8 практичных советов по выбору

Наразі серед українських споживачів попитом користуються молоко, кефір, сметана та сир кисломолочний.

- Як з'являються нові позиції в асортименті? Хто розробляє рецептуру? Чи можливо передбачити, що будуть купувати, а що не варто запускати у масове виробництво?

- Нові позиції в асортименті з’являються в результаті плідної дружної роботи наших фахівців. Для початку проводиться аналіз ринку та опитування споживачів щодо їх побажань, надалі проводимо експериментальні виробітки, дегустації і тільки тоді готовий продукт з’являється на полицях магазинів.

Щодо рецептур, то на заводі працюють кваліфіковані технолог та начальник виробництва, які їх складають та узгоджують.

- Де берете інші необхідні інгредієнти для виготовлення сирів, сиркової маси, йогуртів? 

- Ми виготовляємо продукцію із власної молоко-сировини. Полуниця для йогуртів вирощується на наших полях, чорниця та малина також органічні. Інші допоміжні інгредієнти закуповуємо, але всі вони мають бути виключно органічного походження та мати підтверджувальний сертифікат.

Усі процеси — від вирощування кормів до виробництва готової продукції — контролює міжнародна сертифікаційна компанія «Органік Стандарт». Внутрішній контроль якості здійснює власна лабораторія компанії.

- З чого складається ціна на органічне молоко, масло та сири? Наскільки вона більша за вартість неорганічної продукції?

- Ціни на органічну продукцію не на багато відрізняються від іншої молочної продукції хорошої якості, приблизно на 15-20%.

Органічна продукція починається з поля. Поля, де ростуть корма, не обробляються хімією, отже їх врожайність значно менша. А так як в органічному тваринництві найголовніше - це годівля і корма, це значно здорожчує собівартість утримання тварин.

Ми використовуємо сучасне обладнання і контролюємо сировину на кожному етапі її виробництва. Наші телята випоюються до 4-х місячного віку виключно молоком наших корів, а не замінниками молока, що також значно впливає на вартість утримання поголів'я.

У виробництві продукту використовуються виключно органічні інгредієнти: цукор, какао порошок, ваніль. Все це в Україні не виробляють, тому ми імпортуємо їх із закордону. Ціна за 1 кг такого цукру - близько 80 гривень, какао - близько 140 грн/кг, ваніль - близько 30368 грн/кг).

При вирощуванні органічних ягід також не допускається оброблення ніякими хімічними речовинами, відповідно і врожайність ягід нижча в рази. Відтак ціна на них вища. З цього випливає, що собівартість органічної продукції значно вища, ніж звичайної, і оптимізувати її за рахунок додавання рослинних жирів і неякісних інгредієнтів компанія не може і не хоче. 

Читай также: ТОП-5 рецептов блюд с творогом

- Що найважче і найлегше у вашій роботі? Що надихає працювати?

- Важко те, що небагато людей знають про органіку та її переваги. Необхідно руйнувати стереотипи, що склалися.

Але радує, що є багато тих, хто готовий купувати органічну продукцію. Це люди інтелектуальні, які читають, які думають, які піклуються про здоров’я своє і рідних.

На сьогодні, можна сказати, «модно» вести здоровий спосіб життя. Все більше і більше людей замислюються над тим, що саме вони споживають, звертають увагу на якість продукту та склад. Радує те, що це робить передусім молодь. Адже за ними майбутнє та здоров'я нації.

- Як краще споживати органічні молочні продукти та як їх зберігати в домашніх умовах?

- Окремих рекомендацій щодо споживання органічних продуктів немає. Просто смакуйте із задоволенням та отримуйте при цьому користь для організму. З адигейським сиром, наприклад, можна готувати салати, а з йогурту та граноли - поживні і корисні сніданки. 

Читай также: Как правильно хранить молочные продукты

Головне - дотримуйтесь рекомендованих температурних режимів та строків зберігання, вказаних на упаковці. І тоді ви довше зможете насолоджуватись природністю смаку органічної продукції.

- Які смачні страви можна готувати з органічного молока, сиру, вершкового масла?

- Органічні продукти можна використовувати для приготування будь-який улюблених ваших страв. Вони мають чудові кулінарні характеристики. Важливо, щоб вам було смачно.

І наостанок, бажаємо вам мирного неба, побільше радості в житті і, як би це банально не звучало, міцного здоров’я. Приєднуйтесь до світу органіки!