Рослинна олія українського виробництва - 20 різних видів

Рослинна олія українського виробництва - 20 різних видів

Традиційно найпопулярніша для приготування безлічі страв олія - соняшникова. Її використовують для смаження овочів та м'яса, заправки салатів, випічки. Прихильники ЗОЖ надають перевагу вишуканій оливковій, а якщо вже шукають альтернативу обом видам олій, то обирають кукурудзяну.

Насправді ж, кулінарам відомі понад 20 видів рослинних олій, які можна вживати в їжу: соняшникова, лляна, гірчична, кунжутна, конопляна, гарбузова, амарантова, з волоського горіху, мигдалю, арахісу, з насіння розторопші, чорного кмину, кісточок винограду і т.д. Сирими оліями заправляють салати, використовують, щоб смажити чи тушкувати продукти, додавати до маринадів, соусів, заправок, тіста.

Усі 20 видів рослинних олій виробляють в Україні, переважно методом холодного віджиму. Кожен вид рослинних олій за своїм хімічним складом унікальний і має свої корисні особливості.

Редакція Food&mood розібралася, які олії краще обрати для смаження, тушкування, для заправки салатів та супів, випічки та десертів.

Олія соняшникова

Виробляють її з насіння соняшника, багатого на природні вітаніми, зокрема A, E, D і K, мікроелементи та жири.

Олію використовують для: заправки салатів, вінегретів, додають до різних холодних та гарячих страв: каші, овочеві страви, соуси, майонез. Соняшникова олія найчастіше використовуються в рецептах домашньої консервації.

Олія амаранта

Читай также: «Only Oil»: какое растительное масло самое полезное?

Отримують з насіння рослини амарант. Амарантова олія вирізняється горіховим присмаком і чудово підходить для заправки салатів. Вважається дієтичною, особливо корисна для тих, хто збирається худнути. Олію амаранта рекомендують поєднувати з оливковою. У продажу є готові олійні суміші для салатів, які складаються на 35% з амарантової та на 65% з оливкової олій.

Олія соєва

Є одним із найпопулярніших продуктів у світовому виробництві натуральних рослинних олій. Одержують з бобів сої. Містить багато холіну, лінолевої та інших кислот, вітамінів К та Е. Нормалізує рівень холестирину. Рекомендована для дієтичного харчування хворих на діабет, гіпертонію, харчову алергію, ожиріння.

Соєву олія використовують для приготування соусів та різномінітних заправок для салатів та вінегретів. на ній можна смажити рибу, м'ясо та овочі, додавати у тісто для випічки.

Олія арахісова

Добре відома та популярна в країнах Азії та США і є цінним дієтичним продуктом, бо містить багато рослинних білків та жирів, що легко засвоються організмом. Має високі харчові та енергетичні показники, а по вмісту амінокислот не поступається м'ясу, вершкам та курячим яйцям. Важливий компонент в системі вегетаріанського харчування: містить багато корисних вітамінів та міктоелементів( A,E, D, В1, В2, PР, залізо, фолієвая кислота, цинк, кобальт, калій, магній, йод, кальцій, фосфор), посилює відчуття ситості. Висококалорійне.

Смак олії чітко виражений горіховий, аромат солодкуватий. Арахісова олія використовується для: салатів, соусів, різних холодних та гарячих страв з овочів, м'яса, риби, ароматних солодких десертів. Можна додавати в супи та різотто, гарніри. Добре поєднується з нейтральними до смаку пластівцями, фруктами (бананом, яблуком, полуницею), печивом, родзинками. Зберігає свої властивості навіть при високих температурах, практичнго не димить при нагріві, тому на олії з арахісу можна смажити та готувати продукти у фрітюрі. 

Читай также: Древняя сила: чем полезны продукты из конопли и льна

Олія з грецького горіха

Отримують з ядер грецького горіха. Олія має сбалансований склад всіх необхідних для людини корисних речовин. Є у ньому і поліненасичені жирні кислоти, і ретинол та каротиноїди, вітамінна група В, А, Е, С, D, К, залізо, йод, магній, кальцій, цинк, селен, кобальт, омега-3 та омега-6 і т.д.

Горіхову олію дуже цінують професійні кулінари, додають її в різні делікатеси і вишукані страви. Вона підходить для десертів і фруктових салатів, особливо якщо зробити мікс із горіхової та мигдалевої олій, додати пряні трави, лимонний сік, мед або йогурт.

Продукт прекрасно проявляється в салатах із сирих овочів або проростків. Олією можна змащувати каші перед подачею на стіл. Добре поєднується з морквою і часником. Можна приготувати заправку з горіхової олії, лимонного соку і гірчиці в співвідношенні 3: 1: 1. А можна поекспериментувати, замінивши лимонний сік на мед. Любителі гострого можуть спробувати азіатську заправку (пучок кінзи, гострий перчик, по 3 столових ложки лимонного соку і горіхової олії). Головне, не перестарайтеся. Надлишок горіхової олії може зіпсувати страву.

При нагріванні смак горіхової олії погіршується, тому її не варто додавати у випічку та використовувати для смаження.

Олія конопляна

Виготовляють з насіння конопель. Олія конопляна вважається дуже корисною - багата на вітаміни А, В1,В6, С, Д. І має давню традицію використання у кулінарії як смакова та ароматична добавка. Нею заправляють супи, салати, холодні та овочеві страви, приправляють каші, пасти, рибні страви, додають до сиру, соусів та використовують при віпіканні хліба. При цьому температура гарячих страв має бути до + 50 ° С.

Приємна особливість олії: легко засвоюється організмом та має ніжний горіховий аромат. Конопляну олію не варто використовувати для смаження.

Олія розторопші

Олія з насіння плямистої розторопші має унікальний біологічний склад та наділена цілющими властивостями. Вважається дієтичним продуктом.

Використовуйте олію розторопші як добавку до холодних страв, для заправки салатів, овочевих страв і паштетів, каш (особливо з толокна). Продукт добре поєднується з буряком, морквою, гарбузом, коренем селери. Рекомендується використовувати масло в холодному вигляді, тому що при нагріванні втрачається до 50% корисних речовин. Якщо є необхідність додати його до гарячої страви, робити це потрібно безпосередньо перед подачею на стіл.

Додавайте олію в підливи і заправки, що не піддаються термічній обробці. Для заправок спробуйте змішати олію розторопші з мигдальною або лляною.

Олія гірчична

Є цінним поживним дієтичним продуктом, містить весь комплекс жиророзчинних вітамінів та інші мікроелементи. Має пікантний смак та аромат, тому дуже популярна в кулінарії.

Гірчичну олію використовують для: заправки салатів, при приготуванні тушкованих страв, супів, і в домашній випічці. Можна використовувати для смаження м'яса, риби, млинців, оладок. З гірчичною олією добре поєднуються зелень та свіжі овочі. Коли треба покращити смак салатів, вінегрету чи гарніру - додайте краплю гірчичної олії. А якщо додати її до тіста, то випічка матиме апетитний золотистий відтінок.

Олія кедрова

Виробляють методом холодного пресування з ядер кедрового горіха. У ній високий вміст вітаміну Е. За поживними якостями кедрова олія перевершує багато відомих екзотичних олій. Має запашний аромат, ніжний смак і приємний золотисто-бурштиновий відтінок.

Олію з кедрових горіхів додають в салати, що надає їм вишуканий і багатий колір і смак. Використовують при консервації, а також для смаження м'ясних і овочевих страв.

Олія кукурудзяна

Кукурудзяну олію одержують із зародків кукурудзи, тому дієтичний продукт містить багато корисних для людини речовин: наприклад, у ній є 85% ненасичених жирних кислот, вітаміни F, Е, B1, PP, провітамін А та лецитин. За хімічним складом кукурудзяна олія подібна до соняшникової. Вона золотаво-жовтого кольору, прозора, без запаху.

Олію широко використовують в кулінарії для смаження, тушкування та приготування різних страв у фритюрі. Плюс кукурудзяної олії - не піниться та не підгорає. Використовується в хлібопекарській промисловості, для приготування майонезів, для заправки салатів і смаження продуктів.

Олія Чіа 

Читай также: Как обойтись без растительного масла

Виготовляють з насіння Чіа - іспанської шавлії. Особливо цінується за високий вміст жирних кислот омега-6 та омега-3. Олія Чіа практично не має запаху - ідеальний варіант для тих, хто не любить олійні аромати. Гурманам рекомендуємо змішувати олію чіа з різними ароматними оліями, пряними травами та іншими компонентами - медом, лимонним соком, соєвим соусом. Така суміш є прекрасною заправкою для салатів. У процесі експериментів можна підібрати ідеальний склад, який розкриє і доповнить смак салату або гарніру, покращить апетит. Можна додавати у супи, каші, гарніри, йогурти, коктейлі та смузі. Не використовується для смаження.

Кунжутна олія

Кунжутну (сезамову) олію одержують з насіння кунжуту. Олія майже без запаху і з приємним смаком. Кунжутна олія - харчовий продукт, рівноцінний іншим рослинним оліям, однак в ній немає вітаміну А и мало вітаміну Е. Використовується в кондитерській та консервній промисловостях. Найкращий варіант застосування кунжутної олії на кухні - заправка салатів. Овочам і зелені олія надає легкий горіховий смак. Добре поєднується з листям салату, звичайною і спаржевою квасолею, рисом, вареною картоплею та іншими овочами. Трохи гіркуватий присмак олії додасть салату або вінегрету пікантності, підвищить апетит. Готувати на кунжутному маслі не рекомендується.

Олія з виноградних кісточок

Нерафінована олія з виноградних кісточок має ніжний приємний смак і легкий горіховий аромат.

Тонко підкреслює аромати та смаки м'ясних та рибних страв, спагетті, запеченимх та тушкованих овочів. Використовують олію для приготування поживного домашнього майонезу, різних заправок та соусів. Ідеально додавати до салатів.

Олія гарбузова

Одержують з насіння гарбуза. Вирізняється темним насиченим кольором. У кулінарії ідеальний варіант використання гарбузової олії - в якості заправки для холодних та літніх салатів. У такому вигляді продукт найкращим чином проявить свій смак і аромат. Гарбузова олія має приємний горіховим присмаком, добре поєднується з бринзою, моцарелою, руколою, прекрасно себе проявить в середземноморських салатах. Покращує смак супів, рагу, макаронів. Рекомендуємо робити із гарбузовою олією заправки для салатів: поєднувати з травами, спеціями, сіллю та лимонним соком.

Олія рижієва

Виробляють з насіння рослини Рижій. Олія має пікантний смак з гострими нотками, її смак та запах нагадують одночасно цибулю, редьку і гірчицю. Продукт здається злегка пряним і гострим. Його цінують за чудову поєднуваність з горіхами, часником, сиром, кашами, оселедцем та іншими продуктами. Рижієвою олією можна заправляти салати, варені овочі. Нагрівати не рекомендують, тож смажити на ній не варто.

Олія лляна

Віджимають із насіння льону. Лляна олія має легкий смак з гірчинкою і підійде тим, хто дотримується правил здорового харчування, особливо корисне тим, хто не їсть рибу. Олію можна споживати щодня: використовувати для заправляння м'ясних та картопляних салатів і холодних страв. Дуже корисні комбінації лляної олії з рослинними білками квасолі, гороху, сої, бобів. Олію можна змішувати з кефіром, сиром або йогуртом. Лляна олія підсилює користь меду, добре доповнює смак квашеної капусти. Чудово смакує в складі багатокомпонентних заправок.

Лляну олію категорично не рекомендується нагрівати, так як під дією температури корисні речовини руйнуються, а лінолева кислота утворює шкідливі сполуки.

Олія з редьки

Виробляють із насіння чорної редьки. За смаковими та поживними характеристиками подібна до олії кедрової. Олія з редьки на 99% складається з жирів. Її вважають низькокалорійним і дієтичним продуктом. Добре поєднується з овочами і зеленню, нею можна заправляти каші і холодні салати.

Олія чорного кмину

Отримують із насіння чорного кмину у процесі холодного віджиму, тому олія має коричнево-зеленуватий колір, пахне приємно і гостро, на смак терпка з гірчинкою. У кулінаріїї застосовують рідко. І переважно для заправки салатів. Добре смакує в комбінації з пряними травами, оцтом, гірчицею, лимонним соком тощо. Олія чорного кмину не підходить для термічної обробки, але її можна додавти у тісто для випічки.

Олія з ядра фундука (Лісного горіха)

Отримують із ядер української ліщини. Олія має світлий бурштиновий, або аж прозорий колір. Має меншу калорійність, ніж арахісова олія - всього 630 ккал на 100 грамів. Фундукову олію рекомендують вживати веганам, додавати до кефіру та сиру, до каш та смузі. Покращує смак здобної випічки, зазвичай використовується для салатних заправок та соусів. Апетитні та оригінальні рецепти отримують, якщо змішати сир, ягоді винограду без кісточок, дрібно нарізану цибулю, грецькі горіхи та фундукову олію. 

Читай также: Веганські продукти: ТОП-5 українських виробників

Мигдальна олія

Отримують із необжарених ядер солодкого мигдалю. Смак мигдалю в олії ледь відчутний, колір світло-жовтий, аромату практично немає, тому мигдальня олія комбінується з будь-якими продуктами. Підходить для: заправки готових страв із рису, м'яса, птиці, паст. Смакує з салатами із зелені, овочів, ягід та фруктів. Олію можна додавати до випічки та рав-десертів. Поціновувачів мигдальної олії просто намазують її на хліб і так їдять, або роблять веганські чи звичайні сморреброди з холодними інгредієнтами. Готуйте з мигдальною олією домашні майонези та сосуси.

Олія макова

Отримують із насіння маку. За вмістом біоактивних жирів входить у трійку найкорисніших разом із кунжутною олією. Макова олія покращує смак хліба, чудово доповнює страви з картоплі, кукурудзи, морських водоростей. Вживати краще в салатах і в холодному стані.

Органічні олії з ім'ям: під якими марками випускають український продукт

Натуральні рослинні олії в Україні виробляють небагато компаній, серед найбільших такі:

  • ТМ Агросельпром, м Дніпро;
  • ТМ Амарант України, Миколаївська обл., смт. Веселинове;
  • ТМ Екород, Київ;
  • ТМ "Eco-olio" та "Херсонські Олії" від компанії «Richoil», Львів;
  • ТМ Biomir, Київ;
  • ТМ Олійні традиції від компанії "Харківнатурпродукт", Харків;
  • ТМ Земледар, Івано-Франківськ;
  • ТМ Еколія (ECOLIYA), м.Вінниця.
  • Приватне підприємство "Органік-Еко-Продукт", Харків.

5 порад, як правильно обрати та використовувати сиродавлені олії холодного віджиму: 

Читай также: Как выбирать и хранить оливковое масло

1. Обирайте олію в скляній тарі (банці, пляшці).

2. Визначте свій оптимальний обсяг споживання - 250 мл, 0,5 чи 1 літр.

3. Не перевищуйте рекомендовані добові дози споживання.

4. Олії можна комбінувати, тоді краще купуватим пляшки маленького об'єму.

5. Органічні олії зберігаються не більше 30 днів з моменту віджиму. І бажано ставити олію подалі від сонячних променів та нагрівальних приладів (плити, духовки і т.д).

Нехай ваша їжа буде корисною та смачною!