Сухий фрукт – пастила, фрукти та ягоди круглий рік

Сухий фрукт – пастила, фрукти та ягоди круглий рік

Вже декілька століть назад наші прапрабабусі вміли заготовляти на холодну пору року фрукти та ягоди, по-особливому їх висушуючи та роблячи пастилу. Згадки про стародавні традиції дійшли до наших часів і відродилися в сучасних ласощах, таких само натуральних та смачних, як і багато років тому. У маленькому сімейному господарстві, що знаходиться в м. Сквира Київської області, вміють робити ідеальну пастилу та сухофрукти, про тонкощі приготування яких ми поспілкувалися з Лесею Кисилевською, засновницею ТМ Сухий фрукт.

Турбота про здоров'я у нашому суспільстві нарешті починає набирати обертів і у корисної їжі велике майбутнє. Які обставини привели вас до думки зайнятися виробництвом натуральних смаколиків?

У нас двоє дітей. І вони, як і всі діти, люблять солодке. Ми шукали якийсь замінник цукерок – щоб був натуральний, і разом з тим, щоб дітям подобалось. Одного разу я прочитала в Інтернеті про фруктову пастилу. Вмовила чоловіка купити невеличку сушарку. Спершу вийшло не дуже презентабельно, але досить смачно. Потім поступово навчилися, багато експериментували з різними фруктами і ягодами – з усім, що росте в саду у моєї мами.

Пам'ятаєте свій перший кулінарний досвід у цьому напрямку?

Я починала експериментувати з пастилою, коли старшій донечці було 2 роки. Тоді, відпочиваючи у своєї мами, я збирала фрукти, які росли в нашому саду, і робила пастилу. Була абрикосова, яблучна, сливова. Сушка була маленька, тому процес був довгий, а так хотілося зробити багато: дуже переймалася, щоб дитина їла взимку натуральні солодощі. Сушка працювала цілодобово.  Аромат стояв бомбезний. Правда був і мінус, на кухні завжди було жарко.

Коли пастила стала і смачною, і красивою, почали пригощати нею сусідів і друзів. Їм теж подобалось. Були дітки, яким цукерки не можна було їсти, а пастилу можна і вони їли її із задоволенням. Так і з’явилася ідея запропонувати нашу пастилу більш широкому колу людей.

Які фрукти, овочі та ягоди ви сушите та як підходите до їх вибору?

Більшість фруктів та ягід для нашої пастили – власні. Частину купуємо в сусідніх господарствах з перевіреною якістю і натуральністю.

Ми  робимо пастилу тільки з тих фруктів, які ростуть у нас, в Україні. Вони і визначають асортимент. У нас немає пастили із апельсинів чи бананів: по-перше, екзотичні фрукти дуже дорогі, по-друге, ми не впевнені в їх якості. Тому для себе вирішили, що будемо робити пастилу лише із наших українських фруктів.

Наскільки складна технологія виготовлення пастили та наскільки це тривалий за часом процес?

Виготовлення пастили потребує уваги. Адже навіть різні сорти одного виду фруктів мають різні особливості сушіння. Смачна пастила має бути досить м’якою – щоб її можна було легко їсти, і разом з тим нормально висушена, інакше довго не зберігатиметься. Сушиться пастила від 10 до 14 годин. Є один вид пастили, який сушиться більше доби.

Розкажіть про свій сьогоднішній асортимент пастили та сушених фруктів.

Є пастила з одного виду фруктів чи ягід – яблучна, абрикосова, смородинова, малинова, гарбузова, з йошти (це гібрид смородини і агрусу), сливова. І є комбіновані – наприклад, сливово-яблучна, гарбузова з вишневим сиропом. Загалом 15 видів пастили.

Також, є 3 види пастили без цукру. Це яблучна, гарбузово-яблучна, і яблучна з виноградним соком.

Серед сухофруктів є сушені вишні і вишні в цукрі, груші – звичайні сушені, і в цукрі. Були ще абрикоси в цукрі, але вже закінчились. Торік вишні теж дуже швидко закінчились, тож цього року зробили їх побільше.

Наша пастила згорнута в трубочки, тому її не тільки смачно їсти, але й цікаво розмотувати.

Бувають сезонні новинки? Чи продовжуєте експериментувати з новими смаками?

Цього року у нас багато новинок. Зробили пастилу з аличі, малиново-яблучну і смородиново-яблучну, а також яблучно-виноградну. Нові види пастили добавляємо щорічно – з тих фруків і ягід, які ростуть у нас. Спершу пробуємо самі, потім даємо дітям. Якщо вони з’їдають і їм подобається, то можна робити партію для продажу.

Суто сезонних видів немає, але є ті, що закінчуються восени – наприклад, пастила з аличі або цього року абрикоси в цукрі. І ті, що з’являються пізніше за інші – все з гарбуза (гарбузова, гарбузово-яблучна, гарбузова з вишневим сиропом) і яблучна без цукру.

Як можна замовити вашу продукцію?

Замовити можна на сайті або написати нам на сторінку в facebook.

Як правильно зберігати пастилу та сухофрукти?

Наша пастила та сухофрукти можуть зберігатися довго – понад 8 місяців. Але навряд чи хтось її стільки протримає – з’їдять раніше, адже вони смачні! Зберігати бажано в сухому прохолодному місці.

Про що мрієте самі та що побажаєте нашим читачам?

Ми вважаємо, що їжа має бути і смачною, і корисною, і приносити задоволення. Читачам Food&Mood хочемо побажати бути здоровими, їсти смачну і натуральну їжу і отримувати задоволення від життя.