Варення з помідорів, шишок, чорнобривців — яке воно на смак

Варення з помідорів, шишок, чорнобривців — яке воно на смак

Власна справа з виробництва незвичайного варення почалася з чергового захоплення для душі. Три роки тому мешканка Вишгородщини вперше спробувала зварити варення з шишок. Спробувала - сподобалось. Пригостила знайомих. Отримала захопливі відгуки. І вирішила продовжувати експерименти зі смаком та оригінальним поєднанням квітів, плодів та ягід у цукровому сиропі: календула з морквою, кабачки з лимоном тощо.

Незвичне на смак варення викликало подив та цікавість у відвідувачів ярмарків, де квітковар виставляла власну продукцію. Вистачало і скептиків, але це було до першої дегустації. Нині варення з акації, буряків, хризантем та айви залюбки смакують українці, мешканці Словаччини, Грузії, Білорусі та Америки.Тож Foodandmood вирішив дізнатися з перших вуст, чи легко бути крафтовим квітковаром в Україні.

Про те, як кулінарні експерименти перетворилися на улюблену роботу, про бажання творити і необхідність приділяти більше уваги клієнтському попиту говоримо з Юланою Кондратенко, квітко- та вареннєваром, засновницею бренду Фабрика приємних вражень.

- Юлано, ви мріяли стати вчителькою чи тележурналістом, але аж ніяк не планували займатися варенням. Тож розкажіть, як і коли виникла ідея розпочати справу з вироблення незвичайного варення? Що вас надихнуло працювати в даному напрямі?

- Так, я ніколи не мріяла стати "вареннєваром", це якось прийшло само собою люблю дивувати, надихати, а тут якраз є де розвернутися. Вірю, що в житті нема нічого випадкового, от і тут доля дала підказку до чародійства.

- Чи був у вас досвід виготовлення особливого варення і що знадобилося для старту власної справи?

- Досвід? Ну, якщо вас не верне від кухні, то можна приступати. Готуєш - уже маєш досвід. Скільки себе пам'ятаю, то відзначалася затятістю у будь-якій справі: чи книжку створити, чи шоу влаштувати, чи здивувати так, щоб дорослий чоловік схлипував від щастя ще годину по тому. Так і тут. А приміщенням, яке потрібно було для початку, стала моя кухня, як у програмах Юлії Висоцької.

- Як придумували назву для бренду?

- Хотіла, щоб назва звучала і запам'ятовувалася; викликала приємні асоціації і була легкою для сприйняття.

- Яке варення зробили першим, і як розвивали справу далі?

- Років зо три варила варення з шишок. Роздаровувала близьким. Потім сяйнула думка - спробую запропонувати на загал. Але тут вимоги найвищі - зробити так, щоб людям сподобалося; захопити, щоб покупці схотіли прийти ще. У процесі розвитку виникали певні труднощі. Та й у кого їх немає? Приміром, в Україні несприятливі умови для малого бізнесу. Багато магазинів, у яких можна продавати продукцію, просять сертифікат. У мене невелике виробництво, власноруч створена продукція, і отримати його майже неможливо. Але руки не опускаю. Кажуть: у невмілого руки не болять. А якщо хочеш - ставай і роби, лише тоді буде результат. Під час роботи здобуваєш досвід, у мене різні випадки були: і цікаві, і повчальні. Зокрема, захотіла зварити варення з кукурудзи, але експеримент виявився невдалим. Хто не працює - той не помиляється. Втішає, що рідні за мене радіють.

- У чому ж особливіть "незвичайного" варення?

- Це еко-продукція. Жодних консервантів чи барвників. Тому коли замовник вагається, детально розповідаю про смак кожного виду, щоб покупець обрав, що йому до вподоби і пішов задоволений. Розмаїттям моїх солодощів можна задовольнити найвибагливіші смаки. Єдиний консервант - цукор, але без нього варення не зберігатиметься. До того ж його небагато - усе протестовано і вивірено багато разів.

Читай также: Томатный джем — тренд этого года

А ще варення має лікувальні властивості. Наприклад, чорнообривці, допомагають у лікуванні підшлункової залози, при діабеті, також чистять судини і є широковідомим протипаразитарним засобом. А варення з хризантеми знижує високий кров'яний тиск, діє як природний антибіотик і перелік його корисних властивостей можна ще довго продовжувати. Варення з шишок, з якого все і почалося, допомагає швидше одужувати під час застуди, грипу та ГРВІ. Корисне воно для людей із захворюваннями верхніх дихальних шляхів, бронхітами і бронхіальною астмою; чудово підвищує рівень гемоглобіну тощо.

Соснові шишки вважаються ефективним засобом від кашлю: мають відхаркувальну, потогінну, імуномодулюючу властивість. Тому замість ліків раджу смачне, солодке, цілюще варення з шишок. Його із задоволенням будуть приймати навіть діти.

- Юлано, розкажіть скільки за сезон можете зварити варення і якого?

- Минулого сезону зварила близько 20 видів. Хвойне і квіткове: шишкове, кульбабове, бузкове, з акації, з бузини, трояндове, лавандове, з чорнобривців, з хризантем. Овочеве: бурякове, з зелених помідорів, з кабачат, гарбузове. Змішане: пряне, календула з морквою, з калини з яблуком. Також традиційні фруктово-ягідні: з терену, кизилу, айви, груші у вині, райські яблучка і така смачна маринована слива без води.

- Чим відрізняється варення, яке ви виготуєте, від традиційного домашного і того, що можна знайти на полицях магазинів?

Читай также: Луковое варенье - лучшее, о чем могут мечтать ваши тосты

- Моє варення перш за все квіткове. Пізніше до асортименту стала додавати незвичайне: кабачкове, із зелених помідорів, гарбузове. Загалом квіткового варення мало у продажу, хіба кульбабове, яке не бояться замовляти, і трояндове. Я ж пропоную і лавандове, і з хризантем, і з календулою, з бузку, з квітів акації та бузини. Варення "Фабрики приємних вражень" цікаві, цілющі та оригінальні. А ще воно доступне масовому споживачеві.

- Де берете інгредієнти для виготовлення варення?

- Сировину збираю сама - у полях, у лісах, на луках Вишгородщини та Чернігівщини. Головне, щоб продукція була екологічно чиста, тому збираю далеко від дороги, найчастіше – це луки біля озер. Змалку знаюся на травах, та й на похваті є помічниця - біолог, тому заготовляти сировину зовсім нескладно. Я з природою - єдине ціле. Іноді мені здається, що це про мене писала українська поетеса Ганна Чубач:

"Я так давно тягнуся до краси,

Та лиш тепер посміла попросити:

"Навчи мене, ботаніко, роси

З пелюсток мрій на землю не трусити".

- Як готуєте незвичайне варення: є якісь особливі технології та рецепти? У такій дивовижній справі складно дотримуватись стандартів та критеріїв якості?

- Варення готую ретельно: перша умова - гарний настрій і натхнення. А тоді вже починається чародійство на кухні, щоб і смачно, і корисні властивості збереглися, і привабливо виглядало. Звичайно, що дбаю, щоб все було стерильно і чисто - я надто прискіплива до цього критерію. Рецепти шукаю всюди, а тоді на основі відомих творю свої. Магія вареннєвара приблизно така: беру сировину, тоді ранкову росу, жменю сонячних промінчиків, пташиний спів і веселкові барви... а що виходить - споживач бачить, смакує, тішиться і просить ще.

- Як придумуєте нові смаки?

- Нові смаки та ідеї можуть народитися зненацька. Наприклад, була на дачі, милувалася гібіскусом. От ходила навколо, мудрувала і видала на-гора незвичний смак. Приготувала варення із квіткових пелюсток, додала кориці, цукру. Скажу по секрету, що його дуже уподобав мій 10-річний син. Варення добре смакувало до млинців. А незвичайне воно ще й тим, що квітка цієї рослини живе 1 день і треба встигнути її зібрати.

Особливо пишаюся вигаданим рецептом варення із чорнобривців. Ця квітка - один із символів України. Рослина невибаглива і при цьому дуже корисна, її здавна використовують у кухні багатьох народів світу.

- Вам вдається поєднувати смак кабачат з лимонами, важно уявити цей незвичайний смак. Що кажуть ваші клієнти? Діляться першими враження від вигляду та смаку варення?

Читай также: Может ли варенье быть полезным

- Не хочу хвалитися, але нема жодного негативного відгуку. Людям подобається, сарафанне радіо працює - а чого ще бажати? Пропоную унікальний продукт, який смакуватиме вдома і підійде у якості оригінального подарунка. Це універсальна річ - для чоловіка, жінки, подруги чи колеги; не соромно проявити креатив і запропонувати шефу.

- Для фасування варення ви обрали скляні баночки у вигляді амфор, чому саме їх?

- Варення розливаю у зручні баночки по 200 мл, бо вони гарно пасують у набори (сети). Прикрашаю кришечки клаптиками різнокольорової тканини. Придумала собі таку фішку щодо оформлення продукції.

- Як експерт з незвичайного і цілющого варення, підкажіть, яке найкраще, найсмачніше, найкорисніше?

- Часто задають питання стосовно найкращого. Як можна визначити якесь одне? Кульбабове пахне весною, маленькими сонечками; шишки - дурманять ароматом лісу, хвойний дух полонить і вабить; лаванда п'янить.... кожне має свою історію і букет смаків. Можу натхненно говорити про все варення з переліку, бо вони мені, як діти - випещені й викохані в шелесті трав і гомоні дібров.

Я особисто люблю варення із гарбуза, воно на смак, як фанта. Але потрібен не звичайний гарбуз, а схрещений із кавуном (кавбуз), до якого додається апельсин і бад’ян. Воно дуже легке, смачне і поживне.

- Напевне, є якість поради, як споживати такий особливий продукт?

- Кульбабове не має протипоказань, навіть збереглися згадки про те, що його використовували у приготуванні чар-зілля. Калинове треба вживати дозовано, аби не спричинити падіння артеріального тиску. Бурякове пасує до сирів і хрусткої випічки, терен і кизил смакують з гарячими напоями, чорнобривцеве можна смакувати як заморські ласощі. Пряне огорне вас шлейфом, як глінтвейн, з тією лише різницею, що без додавання вина. Хризантемне смакує соло. Кабачкове неодмінно здивує легкістю і поєднанням інгредієнтів, варення із зелених помідорів...ммммм.... ви ще не куштували цей делікатес?! Тоді вам до нас.

Читай также: Замість ліків — пийте чай: корисні поради від досвідченого українського травника

- Можете поділитися рецептом незвичайного варення?

- Рецепт кожної успішної справи: починати у гарному настрої, творити натхненно, з душею і тоді кожна ваша страва чи виріб стануть шедевром.

- Якою бачите свою справу у майбутньому?

- Наперед не будем ворожити, але Фабрика приємних вражень буде приносити користь і задоволення, адже наша земля родить стільки цілющих рослин, які будуть радувати і дарувати наснагу. Буду готувати диво для вас на щодень!