Круп'яні каші: ТОП-3 українських виробника

Круп'яні каші: ТОП-3 українських виробника

Обираючи ситну та здорову їжу, багато хто віддає перевагу круп'яним кашам. Вони поступово засвоюються організмом і надовше зберігають відчуття ситості. А власне приготування каш не вимагає великих затрат часу і додаткових інгредієнтів, тому їх найчастіше готують на сніданок.

Фахівці кажуть, що за рік середньостатистичний українець з'їдає: 2,5 кг рису, 1 кг пшона, 2 кг гречки, 1,1 кг вівсянки, 1,9 кг бобових, 0,5 кг ячної та перлової крупи.

Крупи можуть бути як самостійним продуктом, так і виступати основою для приготування безлічі смачних і поживних страв. Звичайно ж, надаючи перевагу ті чи іншій крупі, зважайте на кількість поживних речовин, клітковини, глютену, мінералів та вітамінів у готовому продукті.

Ми підготували добірку українських виробників круп, які налагодили весь виробничий процес: від вирощування круп'яних культур до роздрібного продажу готового продукту. Тож можуть забезпечити якість продукту, пов’язану з його вирощуванням, обробкою і зберіганням.

Яка крупа найкорисніша

Дієтологи світу виокремили сімку найкорисніших каш. Перші місце віддали гречці. Вона багата на залізо, білок, клітковину, фосфор і міддь. Містить вітаміни групи В, а також рутин, що знижує шкідливий вплив радіації на організм людини. З гречки готують крупеники та гречаники. Гречку не варто варити у молоці, бо тоді з неї погано засвоюється залізо.

Читай также: Чем полезна овсяная каша

Друге місце займає вівсянка. У ній багато незамінних амінокислот, ефірних масел, макро- і мікроелементів, вітамінів. Страви з цієї крупи підвищують імунітет, нормалізують обмін речовин, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Обирайте ту, що найменше оброблена, яку треба варити.

Трете місце - перловка, улюблена каша риських гладіаторів. І не думайте, що вона не смачна, просто її треба вміти готувати. Технологія передбачає замочування каші на кілька годин, і варіння на повільному вогні. Задовго! Тому її мало хто готує. Користь перловки: в ній багато заліза, білка та клітковини; є селен, фосфор, амінокислоти, вітаміни групи В, протеїни і мінерали.

На четвертому місці - пшоно, яке роблять з проса. Пшоно багате рослинними білками і мікроелементами, містить вітаміни групи В, які зміцнюють нервову систему, регулюють кров'яний тиск і підвищують працездатність.

На п'ятому — кукурудзяна каша. У ній міститься велика кількість вітамінів групи В, а також вітаміни А, Е, РР; залізо, кремній, калій і фосфор.

Шосте віддали рисові. Найкорисніший бурий неочищений. Рис містить велику кількість калію, фосфору, цинку, кальцію, заліза, йоду та вітамінів групи В.

Сьоме займає - насіння льону. Хоча його ніхно не готує у вигляді каші. Тільки в насінні льону є омега-3 поліненасичені жирні кислоти, які зазвичай є у рибі.

А манка, як виявилося, до списку корисних каш не входить. Так, вона дає відчуття ситості, але окрім вуглеводів, майже не містить корисних елементів.

Варити крупи краще у воді, додаючи рідину у рекомендованому співідношенні. Обирайте за можливості неочищені крупи, з мінімальною механічною та термічною обробкою під час виробництва.

Топ-3 українських виробників органічних круп

1. Крупи від компанії "Козуб - продукт". 5 років поспіль компанія виробляє під торговою маркою "Козуб продукт- органік": відбірну гречану ядрицю, горох, крупу пшеничну та перлову, пшоно. Для виробництва продукції використовується лише зерно, вирощене на родючих чорноземах Полтавської області.

2. Під брендом "ORGANIC COUNTRY" компанія "Органік Лайф" представляє продукти, що вирощені українськими фермерами на земельних угіддях, які пройшли органічну сертифікацію. Тобто протягом мінімум трьох років у землю НЕ вносили добрива, стимулятори росту, пестициди та інші хімікати.

Читай также: Как сделать овсянку вкуснее

Тож зернові та продукти з них теж сертифіковані як органічна продукція. Які крупи варто шукати під цією ТМ:

  • Амарант.
  • Гречка необжарена.
  • Кукурудзяна крупа.
  • Вівсянка недроблена.
  • Перловка.
  • Крупа пшенична двох видів: подрібнена "Артек" та ціле зерно "Кутя", виготовлені з пшениці твердих сортів.
  • Пшоно.
  • Соя шліфована.

Продукція компанії представлена в магазині здорових продуктів Еколавка.

3. Під торговою маркою "Екород" власну продукцію 7 років поспіль презентує компанія «Органік Оригінал». Вона одна з перших почала розвивати український ринок органічної продукції. Її продукція маркована "Євролистом" - офіційним логотипом органіки Європейського Союзу. Потужності з виробництва органічних круп розміщені у Вишгородському районі Київської області.

Читай также: Чем полезна пшеничная каша

Які крупи в асортименті:

  • Спельта, виготовлена з подрібнених зерен спельти, найдавнішого виду пшениці.
  • Зелена гречка – це ядро гречки, очищене старовинним методом без термообробки, яке має здатність до проростання. До речі, можна пророщувати.
  • Пропарена органічна гречана крупа – це ядро органічно вирощеної гречки, оброблене традиційним способом – термічним пропарюванням при тиску.
  • Пшоно – крупа з очищених зерен органічного проса.
  • Пшенична крупа, виготовлена з очищених від зародка насіннєвих і плодових оболонок зерен пшениці, що ретельно подрібнюються, а потім шліфуються.
  • Пшенична крупа Арнаут, виготовлена з очищених від зародка та оболонки зерен твердої пшениці, що ретельно подрібнюються, а потім шліфуються.
  • Перлова крупа, виготовлена зі шліфованих ядер ячменю.
  • Ячна крупа, виготовлена з подрібнених зерен ячменю практично без шліфування та полірування.

Знайти крупи Екород можна у всіх магазинах натуральних продуктів та деяких торгових мережах.

І наостанок, пропонуємо спробувати Кашу зі спельти з яйцем пашот на сніданок.

Інгредієнти:

  • крупа спельти - 1/2 стакана
  • бекон - 50 грамів
  • сир Чедер - 50 грамів
  • яйця - 2 шт.
  • сіль за смаком.

Приготування:

1. Залийте крупу спельта водою у співвідношенні 1:2.

2. Щойно вода закипить, накрийте кришкою, зменште вогонь і тушкуйте кашу 5-7 хвилин.

3. На сковороді обсмажте бекон до рум'яної скоринки.

4. Поріжте бекон великими шматочками, змішайте з сиром і додайте в кашу.

5. Ретельно перемішайте кашу, накрийте кришкою і дайте їй настоятися.

6. В окремій каструлі доведіть воду до кипіння на середньому вогні, додайте сіль і чайну ложку оцту. Обережно вбийте у воду яйця так, щоб вони не торкалися один одного. Яйця пашот будуть готові через 3 хвилини. Для подачі страви викладіть яйця-пашот шумівкою на кашу. 

Смачного!