Як змінилося життя переможців кулінарного шоу МайстерШеф

Як змінилося життя переможців кулінарного шоу МайстерШеф

Восьмий сезон поспіль тримається на екранах кулінарне шоу "МайстерШеф". Життя всіх його учасників однозначно змінюється після шоу. Але найбільш круті зміни чекають на переможців, котрі отримують в нагороду 500 тисяч гривень та можливість навчатися в одній з кращих кулінарних академій - Le Cordon Bleu в Парижі.

Завдяки програмі в Україні з'явилися 7 майстер-шефів - кухарів високого рівня. Де вони зараз і чи продовжують куховарити?

Редакція Food&Mood зазирнула в особисті акаунти переможців шоу в соцмережах, переглянула YouTube-канали, профільні сайти та прочитала десятки інтерв'ю в інтернет ЗМІ. І дещо нам вдалося дізнатися.

Особливості кулінарного шоу - коротко нагадаємо

Українська версія британського кулінарного формату вперше вийшла в ефір у 2011 році і відразу ж підкорила мільйони жителів нашої країни.

Родзинкою проекту є те, що головне для претендента на участь у шоу - бажання навчитися готувати як спровжній шеф-кухар. А вік та професійний досвід не має значення. І бухалтер, і столяр, і танцівниця, і візажист можуть продемонструвати суддям свої кулінарні здібності.

Після участі в проекті більшість учасників продовжують розвиватися на кулінарному терені і навіть стають відомими і затребуваними кулінарами. Яскравий тому приклад - переможниця другого сезону кулінарного талант-шоу, Єлизавета Глинська, яка ще два роки тому працювала візажистом в косметичній компанії, але була не впевнена, чи її це покликання.

Ще під час зйомок шоу Ліза вирішила, що майбутнє пов'яже тільки з кулінарією. Після закінчення проекту дівчина скористалася можливістю навчання в одній з кращих кулінарних академій - Le Cordon Bleu в Парижі. Сьогодні Ліза кулінарний експерт проекту "Все буде добре", викладач в Кулінарній Академії Ектора Хіменес-Браво.

Життя після шоу: короткі історії 7 переможців "МайстерШеф"

Світлана Шептуха: від бухгалтера до шефа рибного ресторану

Перший сезон шоу 1 стартував у 2011 році і перетворив Світлану Шептуху на майстер-шефа.

Дівчина приїхала на кастинг з Донецька. На момент участі в зйомках їй було 25 років. Світала працювала бухгалтером на шахті ім А.Ф. Засядька. Готує з дитинства, дуже любить борщ. У список її улюблених інгредієнтів потрапили: спеції, соєвий соус, часник, помідори, птиця. А ще дівчина обожнює страви різних кухонь: японської, тайської, індійської, іспанської, італійської, слов'янської, скандинавської. 

Читай также: Как превратить домашнее блюдо в ресторанное: советы от шеф-поваров

Мріяла стати кухарем, а обрала професію, яка мала приносити їй гроші - економіку. У прагненні таки реалізвати мрію її підтримав чоловік. І Світлана скористалася шансом.

Тиха, непримітна, на перший погляд, бухгалтер не тільки щоразу дивувала членів журі своєю майстерністю і творчим підходом, а й швидко вчилася новим кулінарним прийомам.

Отримавши звання Майстер-шефа, пройшла тримісячне навчання в кулінарній школі у Парижі. Потім в Україні отримала другу вищу освіту за спеціальністю інженера-технолога ресторанного бізнесу. І тепер впевнено може відкривати власну кулінарну справу.

Саме під час навчання в "Ле Кордон Блю" Світлана скуштувала і закохалася у морепродукти. Мідії, молюски, риба - зайняли важливе місце в її раціоні. Мабуть тому, з 2014 року Світлана Шептуха працює шефом у київському рибному ресторані Don Mare Ocean Plaza.

Єлизавета Глинська: від викладача музики до кондитера та кулінарного експерта

Єлизавета стала переможницею другого сезону МайстерШеф, який був в ефірі в 2012 році. 

Читай также: Король десертов: как готовить в технике фудпейринг

До кастингу на кулінарне шоу Ліза жила в Алупці, була одружена, працювала за фахом - викладала дітям вокал. З музикою поєднувала роботу візажиста. Несподівано трагедія кардинально перевернула все її усталене життя. Після смерті своєї новонародженої дитини Ліза впала в сильну депресію: кинула роботу, розлучилася з чоловіком, і навіть поголила голову.

Щоб забути про смерть немовляти, Ліза переїжджає жити до Києва. Влаштовується працювати адміністратором в ресторан. Часто спостерігала, як готують кухарі, і намагалася відтворити їхні страви вдома. Згодом кухня так сильно її захопила, що життя знову почало набувати сенсу. А участь в МайстерШеф для Лізи стала шансом повірити в себе, почати нове життя і знову бути щасливою. Виграш планувала витратити на навчання і відкриття кав'ярні. 

Після перемоги в шоу дівчина визначилась з кулінарним напрямом і обрала кондитерське мистецтво. Після перемоги дівчина отримувала кілька пропозицій від ресторанів стати шефом, але усім відмовила. Бо у планах було відкриття власної кондитерської у кращих французських традиціях. Виграш Ліза витратила на продовження навчання кулінарній справі. І вважає, що це її найкраща інвестиція.

Дівчина пройшла навчання в парижській академії Le Cordon Bleu, повернулася додому і стала проводити майстер-класи в різних міста України. Заснувала кондитерську школу "GL", де викладає курс з виготовлення тістечок, тортів та інших ласощів.

У 2014 році вона стає експертом кулінарної рубрики програми Все буде добре! на СТБ та тележурналу "Все буде добре".

У 2016 році Ліза стає лауреатом Чемпіонату світу з кондитерського мистецтва Mondial des arts sucres в Парижі. Написала та видала свою книгу з кондитерського мистецтва "От простого к сложному с Елизаветой Глинской". А ще у Лізи є свій ютуб канал із 10 тисячами підпісників та іменний сайт, на якому вона ділиться новинами та рецептами.

Зараз Єлизавета Глинська багато подорожує, дає уроки кулінарії і продовжує співпрацю з каналом СТБ.

Ольга Мартиновська: від флориста до одного з кращих кухарів Франції

У третьому сезоні, який глядачі дивилися в 2013 році, перемогла 23-річна Ольга Мартиновська з Миколаєва. До проекту дівчина працювала флористом, менеджером у банку в Україні і у певний період була офіціантом на урочистих подіях у Франції.

На кастинг Ольга приїхала прямо з Франції. Під час навчання у Миколаївському аграрному університеті на економічній спеціальності, вона отримала запрошення на стажування у Франції. 3 роки жила там і набиралася досвіду роботи на виноградниках та знайомилася з виробництвом вин. За цей час добре вивчила мову і вступила до французького інституту на філологічний факультет. Дівчина планомірно шла до своєї мрії - навчання в кулінарній школі Франції. Не вистачало одного - фінансів. 

"Участь в МайстерШеф для мене - це щасливий випадок, а ще - можливість повірити в себе і випробувати на професіоналізм", - сказала тоді дівчина. Виграш збиралася витратити на відкриття власної справи. А мріяла про: "Невеликий французький ресторанчик, біля якого я буду вирощувати равликів, а після - готувати їх. А ще обов'язково організую батькам поїздку в Париж!"

Після перемоги в шоу, Ольга скористалася можливістю навчання в Le Cordon Bleu, а потім залишилась в Україні. Стала фуд-продюсером 5 сезону Майстер-шефу. В 2015 році вийшла заміж, в 2016 народила доньку Віру і була суддею на шоу "МайстерШеф діти".

Та подружнє життя не склалося, Ольга розлучилася з чоловіком і поїхала знову до Франції. Нині разом з донькою мешкає в Парижі. Відкрила крамничку кондитерських виробів "Ольга". У грудні 2017 Ольга брала участь у конкурсі майстрів Франції. Про неї написали статтю у книзі "Кращі кухарі Франції MOF”, на що сама героїня не розраховувала, і була дуже вражена. "Я єдина україночка в серії таких книг))) пишаймося нами!" - написала Ольга в своєму інстаграмі. Всі 42 тисячі її підписників привітали кондитера з відзнакою.

Євген Злобін: від збирача меблів до столичного кулінара

Переможцем четвертого сезону проекту МайстерШеф у 2014 році став маріуполець Євген Злобін. На проект його привело бажання поліпшити своє життя і підвищити матеріальний рівень сім'ї. До проекту Євген отримав освіту кухаря, встиг попрацювати і барменом, і збирачем меблів, а від професії кулінара, незважаючи на покликання, відмовився, так як вважав, що багато в цій справі не заробиш.

Хоча куховарство приносить хлопцю задоволення, по-справжньому він полюбив кулінарію після народження сина. І своєю коронною стравою вважає яловичий стейк.

Виграш планував використати на погашення кредитів та на придбання квартири для сина.

Після перемоги теж скористався нагодою та пройшов навчання у французькій кулінарній школі Le Cordon Bleu. Подружнє життя не склалося, але від нестачі жіночої уваги Євген не страждає. Найбільше йому дошкуляє популярність, через участь у проекті. Її кулінар з Маріуполя явно не прагне. Наразі Злобін живе у Києві, продовжує проводити кулінарні майстер-класи для дітей та дорослих в різних містах України. Веде свій ютуб канал, у якого 1,6 тис підписників, але корисного для кухарів-аматорів там немає нічого.

Євген Клопотенко: від кухаря ресторану до реформатора харчування

Переможець п'ятого сезону МайстерШеф, який показували у 2015 році, киянин Євген Клопотенко цілеспрямовано йшов до мрії.

На момент участі у шоу Євгену було 28 років. Разом з товаришем він розвивав власну справу - гастромайстерню "Конфітюр", варили варення та конфітюри.

На проект він прийшов, щоб отримати нові знання, підвищити свій кухарський досвід та "достукатися до більшсті українців і зробити їх життя якісніше". Хлопець зізнався, що його мета: "показати людям, що можна харчуватися смачно, здорово і якісно". 

Читай также: Интересные исторические факты о профессии повара

Любов до кулінарії Євген прищепив собі сам. Хоча з 5 до 20 років він готував максимум омлети. У 20 років почав їсти і розуміти, що хороша їжа відрізняється від поганої почуттями.

"Чим вона смачніше, тим приємніше жити, - каже Євген. - Коли я це зрозумів, почав розвиватися в цьому напрямку. Потім пішов працювати в ресторан офіціантом, а коли вперше потрапив на кухню - моє життя перевернулося".

Працюючи в ресторанному бізнесі, Євген побачив, як працюють кухарі, і зрозумів, що це - важка праця. Його мета - відкрити свій ресторан і перевести бізнес на інший рівень. Без кухарських знань це було нереально, і найкращою школою в цьому плані учасник вважав саме "МайстерШеф".

Нині існує авторський проект "Євген Клопотенко", в якому дуже багато напрямків: реформування шкільного харчування, навчання студентів кулінарного коледжу, написання книжки про українську кухню (рецепти). Також Євген є ведучим кулінарної програми Енеїда, в якій тісно перекликається кулінарія з українською літературою. Євген разом з гостями - культурними діячами готує страви, які зустрічались у творах Котляревського, Лесі Українки тощо. Євген також підготував кулінарний онлайн курс "Міркувати як кухар", завдяки якому кожен може навчитись готувати. Шеф-кухаря можна часто побачити в ранкових ефірах на каналі 1+1. Євген ще той кулінарний ньюзмейкер!

Асмік Гаспарян: як фінансист та майстер манікюру перетворюється на королеву спецій та м'яса

У шостому сезоні МайстерШеф перемогу отримала чарівна українська вірменка Асмік Гаспарян. На момент участі у шоу Асмік було 32 роки. За освітою вона - фінансист, але до кастингу в шоу працювала майстром манікюра. І завжди любила куховарити. Одружена, виховує сина.

Має власний бізнес, який розпочала задовго до історії з "МайстерШеф". Займається вирощуванням, обробкою і реалізацією авторських спецій у власному маленькому магазинчику. Асмік обожнює змішувати різні кольори, текстури і смаки спецій, щоб надавати стравам унікальність. Любов до кулінарії у неї в крові, як і у всіх кавказьких жінок, тому Асмік була впевнена, що зможе серйозно поборотися за перемогу в "МайстерШеф". Її копчене пюре зі слив, кере ягняти з соусом ткемалі та безглютеновий десерт, виконаний у молекулярній техніці, вразили суддів. 

Після отмання звання майстер-шефа, пройшла навчання в легендарній французькій школі Le Cordon Bleu і закінчила його з відзнакою. Отримала пропозицію попрацювати на кухні одного європейського ресторану, і відмовилася, бо хотіла залишитися в Україні. Згодан була на посаду підмайстра у київському ресторані, бо ще хотіла набратися кулінарного досвіду.

Мріяла відкрити свій ресторан і розширити бізнес з виробництва спецій.

У 2017 році Асмік провела більше 150 кулінарних майстер-класів по всій Україні та отримала статус успішного бренд-шефа. Разом зі своє командою створила перший український ПончБургер. Нині працює шеф-кухарем в київському ресторані-барбекю Мясторія. А Україною подорожують коробки з прянощами Asmik.

Вадим Бжезинський: від забудовника фасадів до співзасновника першого денер-барау "Cat&Dog"

Почесне звання Майстер-шефа і переможця проекту отримав 29-річний юнак з Кам'янського (колишній Дніпродзержинськ) - Вадим Бжезинський. На шоу він виступав під ім'ям Пава. 

Читай также: Що стало з переможцями проекту "Пекельна кухня"

Хлопець із простої сім'ї, якого, як він каже, виховала вулиця, дуже любить "брутальний" стейк з овочами гриль. Під час зйомок він багато говорив про "пацанчиків" і справжніх друзів. Навіть мріяв відкрити кафе для "реальних пацанів" - зі стейками і протеїнами.

З дитинства хотів стати кухарем, але у нього не було можливості вчитися. Тож "МайстерШеф" - став його шансом. У вільний час Вадим Бжезинський дивився кулінарні блоги і готував нові страви для своєї дівчини.

Вадим каже, що завдяки проекту у нього з'явилося багато шанувальників, йому багато пишуть. Життя змінилося, і повертатися до меблів він однозначно не буде. Попереду - кулінарія! Мріяв відкрити свій стейк-хаус. 

Свій приз - 500 тисяч гривень витрачати одразу не планував."Нехай лежать, - сказав Пава.- Мені однозначно потрібні будуть гроші у Франції". По закінченню зйомок провів кулінарні майстер-класи у різних містах України. І відмовився від кількох пропозицій роботи у ресторанах.

Влітку 2018 пройшов навчання в одній з кращих кулінарних шкіл світу LeCordonBleu в Парижі. Встиг побувати в Барселоні і Неаполі. Зробив своїй дівчині романтичну пропозицію одружитися в студії програми "Все буде добре". Виявилося, Вадим дуже сентиментальний - сльози у нього можуть викликати зворушливі історії з життя і сумні спогади.

Разом з Михайлом Грушецьким та друзями заснував проект "Стріт шеф" (вулична їжа). З ним активно подорожують Україною.

Зараз Пава веде один з проектів під назвою "Cat&Dog", точніше є співзасновником. Це перший Денер-бар в Харкові і відкриється він в середині жовтня. Вадим каже, що команда в "Cat&Dog" просто бомба: всі хлопці молодці, кожен зайнятий своєю справою. А плани такі: за два роки відкрити 50 Денер-барів і вийти на Європу. "Ми вже довели, що такий продукт буде народу цікавий. Куди ми не приїжджаємо, у нас скрізь черги - всі щасливі і задоволені". А восени відновить проведення майстер-класів.

Гарна їжа таки підіймає настрій і змінює життя!

Фото з офіційної сторінки проекту та його учасників.